Ambulanțe noi la Botoșani. Ministerul Sănătății a cumpărat 300 de ambulanțe. Câte vor ajunge la Botoșani!

ambulante, stiri, botosani, sjaPrimele 300 de ambulanțe tip B 4×2, achiziționate prin Programul POIM 2014 – 2020 – „Îmbunătăţirea capacităţii de intervenţie la urgenţele medicale” vor fi livrate către serviciile județene de ambulanță, urmând ca până la finalul anului, alte 120 de ambulanțe să ajungă la beneficiari.

Botoșaniul a fost inclus în program urmând să primească 21 de ambulanțe la Serviciul Județean de Ambulanță și șase la SMURD, dintre care nouă vor ajunge în această primă etapă.

Guvernul României a aprobat în ședința de joi, 13 septembrie 2018, H.G-ul privind aprobarea Notei de fundamentare referitoare la necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor pentru îmbunătățirea capacității de intervenție la urgențele medicale în România prin achiziționarea a peste 1.200 de ambulanțe. În acest sens, până la data de 17 decembrie 2018 în țara noastră vor sosi primele 420 de ambulanțe.
„Este cunocut faptul că parcul ambulanțelor din județul Botoșani este extrem de învechit, iar majoritatea autospecialelor au fost achiziționate în 2007-2008, iar o parte între 2009-2013. La acest moment Serviciul Județean de Ambulanță din Botoșani deservește o populație de aproape 400.000 de locuitori ce sunt răspândiți pe o suprafață de peste 4900 de km pătrați. Pentru a ajunge la cazurile apărute pe raza județului Botoșani, SJA are la dispoziție 24 de ambulanțe din care 20 deja aflate în uz dau semne de ,,oboseală’’ și au depășit cu mult numărul de kilometri admiși”, spune senatorul PSD Doina Federovici.

Primul lot cu 43 de autospeciale a fost livrat, marți, către serviciile de ambulanță din regiunea Centru, care însumează județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu.

Graficul de livrare către celelalte șase regiuni elibile ale țării este următorul:
· 12 decembrie, Regiunea Vest (Arad, Caraș- Severin, Hunedoara, Timiș) – 32 de ambulanțe
· 13 decembrie, Regiunea Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Sălaj, Satu-Mare) – 41 de ambulanțe
· 14 decembrie, Regiunea Nord-Est (Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Iași) – 56 de ambulanțe
· 15 decembrie, Regiunea Sud (Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman) – 48 de ambulanțe
· 16 decembrie, Regiunea Sud-Est (Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea) – 46 de ambulanțe
· 17 decembrie, Regiunea Sud-Vest (Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea) – 34 de ambulanțe.

De asemenea, tot în perioada următoare, vor fi livrate 120 ambulante SMURD 4×4 către inspectoratele județele pentru situații de urgență si 24 către serviciile de ambulanță.

Totodată, pentru îmbunătățirea răspunsului la urgentele cetățenilor, vor fi distribuite 242 ambulanțe de transport A2 către serviciile de ambulanță județene.

Alte 122 de autospeciale tip C vor ajunge la serviciile de ambulanță și unitățile operative ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgenta, din care 81 către SAJ-uri și 41 către SMURD.

Prin acest program derulat de către Departamentul pentru Situații de Urgență, prin intermediul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, sistemul integrat de urgență va beneficia de o îmbunătățire a serviciilor acordate, evaluarea primului-ajutor calificat, acordarea asistenței medicale și transportul pacienților fiind asigurate la standarde ridicate.

Beneficiarii eligibili sunt parteneriatele formate din Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitate de lider de parteneriat și inspectoratele județene pentru situații de urgență din fiecare regiune, Serviciile de Ambulanță Județene, autoritățile administrației publice locale, instituțiile publice cu atribuții în domeniul căutării-salvării de persoane în zone montane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *