Caravana Zece pentru România a ajuns în Botoșani

caravana zece pentru romaniaCentenarul Marii Uniri de la 1918 este un eveniment important nu doar pentru românii de pe teritoriul actual al României, este un eveniment de o semnificație profundă pentru orice român care simte și trăieste cu dragoste de ţară și de neam, indiferent de locul în care este stabilit.

Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Balcescu” din București a inițiat caravana Zece pentru România ! Caravana a parcurs itinerariul – Muzeul de Istorie din Constanța, Republica Moldova – Conferințe organizate cu sprijinul ICR Chișinău  la Orheiul Vechi, Donduseni și Soroca după care a ajuns în Botoșani, Ipotesti , Suceava, Gura Humorului și Cernăuți.

În perioada 18-28 Iulie Caravana Zece pentru România ! Centenarul Marii Uniri a adunat în cadrul proiectului „Time 4 Mihai Eminescu” atât pictori români, cât și artiști străini care au pictat şi simțit românește în curtea familiei Eminovici de la Memorialul Ipotesti. Evenimentul a fost organizat de Centrul Cultural pentru UNESCO în parteneriat cu  Consiliul Județean Botoșani și Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu din Ipotesti.

Lojze Kalinsek, Anka Krasna, Slovenia: Temenuga Hristova, Bulgaria; Radu Negru, Victor Frimu, Diana Caisin, Valentin Caisin din R.Moldova;  Alexandra Gheorghe, Oana Asavei Pietraru și Liviu Soptelea din România au pictat în cadrul caravanei ce s-a desfășurat prin ateliere deschise și conferințe tematice în Memorialul Ipoteşti; Muzeul de Istorie Botoșani; Situl UNESCO Ioan Cel Nou de la Suceava; Universitatea din Cernăuți, Obiectiv al Patrimoniului Mondial UNESCO; Mănăstirea Gura Humorului și Mănăstirea Voroneț . Pătrăuţiul, cea mai veche ctitorie a lui Ștefan cel Mare a găzduit ultima conferință din cadrul proiectului, susținută de Părintele Gabriel Herea, Doctor în Istoria Artei și Custode al Sitului UNESCO Pătrăuti.

In cadrul proiectului artistii au lucrat cu grupuri de copii din Judetul Botosani, de la Pătrăuti şi din Cernauti, împărtăşind acestora bucuria cunoaşterii istoriei României cu ajutorul culorilor şi formelor.

caravana zece pentru romania

caravana zece pentru romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *