Trufin: Guvernul a adoptat măsurile prin care fermierii pot accesa credite de dezvoltare cu garanții de stat de 80% din valoarea împrumutului

lucian trufin- senator psd botosaniSenatorul Lucian Trufin a declarat vineri că Guvernul PSD-ALDE a aprobat Ordonanța de Urgență prin care producătorii agricoli şi cei din sectorul piscicol vor fi sprijiniți să obțină finanțare pentru campania agricolă de primăvară pentru achiziționarea de terenuri agricole în vederea extinderii exploatațiilor, precum și pentru finanţarea producției agricole, piscicole și a investiţiilor în domeniul agricol si cel al acvaculturii.

Guvernul a adoptat măsurile prin care fermierii pot accesa credite de dezvoltare cu garanții de stat de 80% din valoarea împrumutului. Prin actul normativ adoptat astăzi crește procentul de garantare a creditelor acordate fermierilor pentru achiziţia de terenuri agricole de la 50% la 80%, se propun măsuri de reducere a comisionului de garantare de la 3,8% la 2% și se extinde categoria potențialilor beneficiari atât în sectorul agricol, cât și în acvacultură. Efectul principal al acestor decizii va fi o producție suplimentară în valoare de 1,75 miliarde de euro.

like facebookPrin actul normativ emis de Guvern se acordă garanții pentru stimularea producției vegetale, zootehnice, acvacultură și industrie alimentară. Astfel, fermierii pot să obțină credite pentru achiziţia de terenuri cu destinație agricolă, până la maximum 80% din valoarea creditului. În acest caz, diferența de 20% va fi acoperită din alte surse, respectiv terenul achiziționat şi/sau alte bunuri aflate în proprietatea acestora sau a terților garanți.

Modificarea realizată de Guvern, se referă și la creșterea procentului de garantare de la 50% la 80 % pentru că în prezent instituțiile finanțatoare iau în garanție terenuri cu destinație agricolă la aproximativ 40% din valoarea acestuia, diferența neputând fi acoperită de fermieri.

Așa cum am promis în campanie ne ținem de cuvânt și luăm toate măsurile prin care sprijinim fermierii români. Până acum suntem în grafic. Am plătit la timp subvențiile, am demarat programul pentru susținerea producției de tomate românești, iar acum am luat măsuri pentru asigurarea accesului la finanțare a producătorilor agricoli şi a celor care au exploataţii în piscicultură”, a subliniat senatorul social-democrat.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *