Mediatorii din județul Botoșani s-au reunit în Corpul Profesional al Mediatorilor

corpul mediatorilor marinela popa tiberiu romanCorpul Profesional al Mediatorilor din județul Botoșani va asigura implementarea strategiei Consiliului de mediere la nivel local, strategie care își propune un răspuns eficient al profesioniștilor în mediere la nevoile societății civile și la nivelul instituțiilor statului, atât centrale, cât și județene. Prin această organizație județeană, Consiliul de mediere dorește să răspundă eficient la sistemul juridic și la directivele europene SAL (Soluționarea Alternativă a Litigiilor) și SOL (Soluționarea Online a Litiogiilor), adică la modificările legislative preconizate să fie aplicate din data de 9 iulie 2015, ce se referă la rezolvarea litigiilor dintre consumatori și producători.

Preşedintele CPMJ Botoşani, Marinela Popa, şi cei doi vicepreşedinţi Eugen Pânzariu şi Tiberiu Roman au susținut, miercuri, o conferință de presă, unde au anunțat că noua structură vine și în sprijinul mediatorilor. Ei spun că urmează să poarte discuții cu mediatorii autorizați, iar cei care doresc să lucreze vor fi incluși în liste de permanență care vor fi duse la instanța de judecată, pentru a fi păstrat contactul între Corpul Profesional al Mediatorilor Județeni și instanțele de judecată.

like facebookUn cetățean care va apela la serviciile noastre va găsi un profesionist, o persoană specializată să ofere o altă modalitate alternativă de soluționare a disputelor. Avantajele acestei proceduri sunt legate de timp, cost și de rezolvarea într-un cadru restrâns a propriilor probleme. Cunoaștem cu toții ce înseamnă un proces în instanță. Cunoaștem cât durează un proces în instanță. Noi suntem pregătiți să spunem că prin apelarea la o soluție alternativă de soluționare a disputelor, avantajele sunt în primul rând ale cetățeanului care se confruntă cu o problemă și de fiecare dată când se încheie un acord de mediere, soluția aparține direct părților”, a declarat Marinela Popa, președintele CPMJ Botoșani.

Ea spune că medierea presupune scutirea de costuri suplimentare în ceea ce privește taxele de timbru, în ceea ce privește litigiile civile.

Noi ne adresăm tuturor categoriilor: de asistați social, șomeri, pensionari. Este accesibilă medierea oricărei persoane cu orice venituri. Fiecare mediator își creează propriile tarife. Totul se negociază”, a menționat Tiberiu Roman, vicepreședinte CPMJ.

La nivelul județului Botoșani sunt peste 100 de mediatori, însă activi doar 86.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *