Alianta PD-L- PSD: Duşmani politici obligaţi să colaboreze

Cele mai concrete semnale ale negocierilor declanşate in capitală de alegerile din 30 noiembrie arată că Romania va avea cel mai probabil in următorii patru ani un guvern impărţit intre PD-L şi PSD. O coaliţie la care puţini se aşteptau ii va alătura pe adversari politici ce in ultimii opt ani şi-au adus grave acuzaţii şi critici mai mult decit acide.

Situaţia nu va fi diferită cu mult nici la Botoşani, unde şefii democrat-liberalilor s-au declarat ani in şir impotriva practicilor folosite de la virful PSD in afacerile personale ale familiei Conţac. Divergenţele s-au văzut şi in Consiliul Judeţean unde cele două tabere s-au infruntat inclusiv la nivelul votului pentru hotăririle de consiliu. Reacţiile locale la o posibilă coaliţie sunt optimiste doar din partea PSD. Constantin Conţac a votat in cadrul intrunirii şefilor PSD din ţară pentru intrarea la guvernare cu PD-L. "La nivel de Botoşani bănuiesc că dacă pleacă Ţurcanu din funcţia de vicepreşedinte, noul vicepreşedinte va fi de la PD-L. In rest Consiliul Judeţean lucrează normal. Divergenţele dintre mine şi domnul preşedinte le-au creat alţii", a declarat acesta ieri seară.

De partea cealaltă, preşedintele PD-L, Cătălin Flutur preferă, incă, să fie rezervat. "Voi comenta după anunţurile oficiale. Acum nu facem decit să ne dăm cu părerea. Sunt un militant al dreptei, dar mai sunt o serie de ecuaţii de făcut", au fost cuvintele primarului de Botoşani. Şi Mihai Ţibuleac aşteaptă finalizarea negocierilor de la centru inainte de a face declaraţii. "După reaşezarea factorilor politici, va trebui să ne adaptăm şi să facem in aşa fel incit să asigurăm activitatea normală a instituţiilor", au fost cuvintele preşedintelui CJ.

Cătălin Buhăianu, fost şi viitor deputat PD-L care l-a dat in judecată pe Conţac, ciştigind daune morale, a declarat că "dacă va trebui să colaborăm cu PSD o vom face pentru că politica include compromisuri. Dacă domnul Conţac işi va menţine atitudinea, evident că va fi o problemă. Rămin la părerea că dumnealui este un mare rău pe care l-a avut Botoşaniul".

Şefii de instituţii se aşteaptă la schimbări

Ieşirea foarte probabilă a liberalilor de la putere va duce conform obiceiului impămintenit la romani la schimbarea directorilor PNL. Şi cum aceştia au fost instalaţi la aproape toate direcţiile şi inspectoratele din judeţ, va incepe un adevărat cutremur in primul eşalon. Cea mai inaltă victimă pare să fie prefectul, acesta riscind să fie inlocuit de un guvern care nu respectă apolitizarea inalţilor funcţionari publici. "Am mari semne de intrebare in ce priveşte aplicarea legii. Contează cine va fi premier, cine vor fi miniştrii. Insă din bursa zvonurilor am auzit deja trei-patru candidaţi pentru Prefectură", a precizat şi prefectul Gheorghe Sorescu.