Fost jandarm inaintat in grad la 102

jandarm 102 aniIancu Biciuşcă din Ungureni a împlinit luna trecută 102 ani, iar la întâlnirea aniversară jandarmii botoşănenii i-au promis că vor face demersuri pentru avansarea centenarului în corpul ofiţerilor. Procedurile au fost îndeplinite, astfel încât joi dimineaţă prefectul Costică Macaleţi şi colonelul Constantin Moroşanu, inspectorul şef al IJJ, i-au înmânat bătrânului Ordinul Ministrului de Interne prin care plutonierul adjutant şef a fost avansat la gradul de sublocotenent.

Momentul a fost emoţionant pentru toţi participanţii, sărbătoritul primind cu lacrimi în ochi diploma oferită de prefectul judeţului şi ordinul semnat de ministrul Radu Stroe. Îmbrăcat cu piesele de uniformă făcute cadou cu această ocazie, Iancu Biciuşcă a stat de vorbă cu toţi musafirii, primind cu interes şi cartea intitulată „La Voroneţ bat clopotele pentru eroii Moldovei”, oferită de col. (r) Mihai Drăguţu, preşedintele Asociaţiei Veteranilor din Ministerul de Interne.    

La 102 ani, amintirile jandarmului activ de altă dată vorbesc despre misiunile specifice celui de-al II-lea Război Mondial, perioadă în care a fost concentrat timp de patru ani. Moş Iancu povesteşte că a însoţit prizonieri de război, că a făcut parte din garda ce l-a întâmpinat pe regele Mihai la Putna dar şi că a realizat misiuni în Botoşani, Hunedoara, Gheorghieni şi Alba. În 1995 a primit medalia „Crucea comemorativă a celui de-al II-lea Război Mondial” şi îşi păstrează la loc de cinste toate obiectele şi diplomele prin care i s-au recunoscut meritele  de jandarm.

Cel care, cu ocazia zilei de 1 Decembrie, în mod excepţional a fost înaintat în gradul de sublocotenent, are o familie ce numără 26 de copii, nepoţi şi strănepoţi, din care doar una dintre fete a rămas în casa părintească din Ungureni să aibă grijă de tată.

„Domnul Iancu Biciuşcă este unul dintre românii care plâng când văd tricolorul şi îl pun la loc de cinste şi respect, alături de candelă şi icoană. Cu toţii avem de învăţat de la aceşti oameni cărora le datorăm foarte mult şi pentru care facem prea puţin, din păcate.”, a fost declaraţia prefectului Costică Macaleţi după întâlnirea cu veteranul de 102 ani.

Sursa> comunicat presa

 

One thought on “Fost jandarm inaintat in grad la 102

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com