Un vameş a fost condamnat pentru evaziune fiscală

Un vameş care a lucrat la Biroul Vamal Stânca Costeşti, care a fost reţinut în timpul descinderilor din luna august 2011, a fost condamnat de judecătorii Judecătoriei Săveni pentru infracţiuni legate de evaziune fiscală şi achitat pentru infracţiuni de corupţie şi abuz în serviciu.

Judecătorii au pronunţat sentinţa luni, condamnarea fiind de doi ani de înschisoare cu suspendare, stabilind un termen de încercare de patru ani. Pedeapsa mai prevede şi plata sumei de 8224 de lei către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Autoritatea Naţională a Vămilor, reprezentând prejudiciul din dosar. Vameşului i s-au confiscat 900 de pachete de ţigări Monte Carlo, 20 pachete Sobraine şi 20 pachete Kiss, precum şi un Audi A4. Decizia instanţei nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs de părţi.

descindere procurori DIICOT Vama Stanca
Vamesul Constantin Humă (vezi săgeata) în timpul percheziţiei maşinii sale parcată la Vama Stânca

Ancheta în acest dosar a început, în august 2011, după ce procurorii DIICOT au descins la mai mulţi vameşi acasă şi la birouri. Cercetările vizează 12 persoane, dintre care nouă vameşi de la Stânca- Costeşti şi trei civili. Printre învinuiţi şi doi fraţi, Cristian şi Corneliu Corneschi, primul angajat ca şofer în cadrul punctului Vamal Stânca şi al doilea angajat al SRI. Percheziţiile făcute la adresele acestora au dus la confiscări de ţigări şi băuturi alcoolice, în casa ofiţerului SRI fiind găsite echipamente electronice de scanare şi interceptare, pe care acesta le utiliza pentru protecţia grupului infracţional.

Învinuiţii sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat transfrontalier, specializat în săvârşirea infracţiunii de contrabandă cu produse accizate. Activitatea infractionala a membrilor grupării, cetăţeni români şi moldoveni, a fost sprijinită de cei nouă vameşi din cadrul  Biroului Vamal Stânca – Costeşti.

Vameşul Constantin Humă este primul condamnat în această anchetă, cercetările pentru restul grupului fiind în curs de desfăşurare.

 

2 thoughts on “Un vameş a fost condamnat pentru evaziune fiscală

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *