Deputatul Tamara Ciofu solicită Ministerului Finanțelor extinderea acordării ajutorului de minimis la PFA-uri pentru crearea de locuri de muncă

Tamara Ciofu in Parlament 2013Deputatul PSD Tamara Ciofu a depus, marți, 10 septembrie, o interpelare prin care solicită Ministerului Finanțelor Publice acordarea ajutoarelor de minimis pentru investiţiile realizate de persoanele fizice autorizate în vederea stimulării investițiilor și a creării de noi locuri de muncă în România. În același timp, reprezentantul social democrat a susținut o declarație politică în Parlament prin care a cerut spijinul colegilor deputați în vederea susţinerii dezvoltării acestor tipuri de organizaţii prin introducerea în categoria beneficiarilor eligibili de a aplica pentru acordarea ajutorului de minimis.

Consider că pentru a se stimula investiţiile şi pentru a se genera noi locuri de muncă, pe de o parte şi pentru a se acorda şanse egale tuturor formelor de organizaţii comerciale, pe de altă parte este oportună modificarea Hotărârii de Guvern Nr. 274/2013 privind acordarea ajutorului de minimis, astfel încât să fie disponibil pentru a fi solicitat şi de către persoanele fizice autorizate.”, a declarat Tamara Ciofu.

În prezent conform Hotărârii de Guvern Nr. 274/2013 care prevede instituirea unei scheme de ajutor de stat având ca obiectiv acordarea de ajutoare de minimis, se oferă finanţare pentru investiţiile realizate numai de întreprinderile mici şi mijlocii.

Din situaţia statistică privind numărul total de comercianţi activi din punct de vedere juridic în 2012 în România erau înregistraţi peste 950 de mii organizații comerciale din care peste 300 de mii în forma persoanelor fizice autorizate. Criza economică a determinat o dublare a numărului persoanelor fizice autorizate  nou înfiinţate. Dacă numărul firmelor nou înfiinţate a scăzut substanţial începând cu 2009, cel al persoanelor fizice autorizate s-a dublat brusc în momentul intrării României în criză economică.

Din acest punct de vedere, apreciez că este importantă acordarea ajutorului de minimis și pentru persoanele fizice autorizate, întrucât actualizarea ordonanței de urgență care reglementează desfăşurarea activităţilor economice a PFA-urilor, permite acestora să aibă calitatea de angajator care poate încadra terţe persoane cu contract individual de muncă, înregistrat la inspectoratul teritorial de muncă”, a explicat parlamentarul social democrat.

Clasa persoanelor fizice autorizate îşi consolidează poziţia secundă după IMM-uri, având cel mai mare aport la crearea şi menţinerea locurilor de muncă şi cea mai bună evoluţie 2011-2012 sub aspectul forţei de muncă, în majoritatea sectoarelor economice.

Apreciez că este oportun să se creeze locuri de muncă, dar este important şi câte locuri calificate de muncă se creează, pentru ca aceştia sunt cei care au salarii mai mari şi pot să determine şi o creştere economică reală a ţării noastre”, a completat Tamara Ciofu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *