Botoşaniul reprezentat la Congresul Internaţional de Dacologie de la Buzău

Scriitoarea din Botoșani, Lucia Olaru Nenati a reprezentat județul Botoșani la un congres internațional de Dacologie. Aceasta a prezentat în fața a zeci de personalități culturale din țară și din străinătate o temă care a cuprins considerații despre scriitori români preocupați de acest subiect. Bineînțeles un a lipsit Mihai Eminescu fiind cunoscută pasiunea și dragostea scriitoarei botoșănene pentru poetul nepreche.

La Buzau s-a petrecut cu deosebită amploare şi, fireşte, cu concursul factorilor administraţiei locului, recenta ediţie a Congresului Internaţional de Dacologie, respectiv, ediţia a XIV-a, organizat de către societatea DACIA REVIVAL condusă de către dr. Napoleon Săvescu din New York.

Şi de astă dată participarea a fost mai mult decât numerosă cuprinzând specialişti, academicieni, istorici, arheologi, profesori, scriitori, oameni de cultură şi de conştiinţă naţională, intelectuali, oameni interesaţi de trecutul şi de adevăratele noastre origini reprezentând  multe dintre judeţele  ţării, dar şi din multe alte ţări, în primul rând din S.U.A., de unde au venit peste 20 de participanţi, precum şi din Italia, Elveţia, Franţa, Germania, Republica Moldova, ş.a.

Timp de trei zile s-au desfăşurat pe mai multe secţiuni comunicările, alocuţiunile, referinţele despre cercetările referitoare la vechimea şi performanţele străbunilor noştri, despre mari personalităţi ale culturii noastre preocupate de aceasta temă pe care au luminat-o prin aportul lor, focalizarea acestei ediţii fiind aceea asupra lui Bogdan Petriceicu Hasdeu care prin articolul său Pierit-au dacii? a şi dat numele şi centrul de greutate prezentei ediţii. Prin intervenţiile  unor personalităţi de înaltă valoare precum inventatorul Iustin Capra, acad. Liviu Sofonea, artista Lia Lungu de la New York, vestitul preot Mihai Milea, Giovanii Teava, Dimu Lascu, fireşte dr. N. Săvescu şi alţii, nivelul lucrărilor a fost unul deosebit de ridicat.

Numeroase excursii tematice  – la Tabăra de sculptură de la Măgura, la Mânăstirea Ciolanu, la biserica Dintr-o piatră –Cimitirul dacilor, la Năieni, la Pietroasele, locul descoperii marelui tezaur ş.a,  au completat în chip deosebit programul Congresului.

Participând în repetate rânduri la acest congres, prof. dr. Lucia Olaru Nenati din Botoşani a răspuns şi de astă dată invitaţiei organizatorilor, prezentând la această ediţie tema “Arealul dacic- temă recurentă în preocupările scriitorilor români”,  în care a expus informaţii şi consideraţii despre mai mulţi scriitori români preocupaţi de acest subiect, nu în ultimul rând despre Mihai Eminescu, scriitorul aflat în  topul acestora.

De menţionat că şi în alte ediţii a fost deosebit de apreciată această legătură dintre marele poet şi lumea dacică, cu precădere  prin comunicarea intitulată O tulburătoare coincidenţă la Ipoteşti” în care scriitoarea botoşăneană relata despre descoperirea aşezării dacice şi a amforei din curtea casei de la Ipoteşti descoperită cu prilejul săpăturilor pe care le-a iniţiat şi coordonat în scopul reconstruirii adecvate a casei Eminovicienilor, aceea pe care o vedem astăzi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *