Agricultorii botoşăneni ies în pierdere în unul dintre cei mai buni ani agricoli. Vezi de ce!

productie grauMarii fermieri din judeţ susţin că în acest an producţia a crescut cu 30%, însă preţurile la care îşi valorifică marfa îi fac să ajungă în pierdere. Potrivit fermierilor, pierderile ajung la 800 de lei pe hectar la culturile de grâu şi floarea soarelui, cele mai afectate de deprecierea preţurilor.

Kilogramul de grâu a ajuns să coste între 55 de bani şi 60 de bani faţă de 1,2 lei anul trecut, în timp ce floarea soarelui se comercializează cu 95 de bani faţă de 2 lei anul trecut.

„Trebuia să intervină statul cu un preţ minim garantat. Aşa ne-a rămas ca singură soluţie renunţarea la aceste culturi. Noi la 600 de hectare avem o pierdere de aproape 600.000 de lei şi anul viitor vom înlocui cultura. Vrem să punem plante tehnice”, a menţionat Cătălin Rotariu, administratorul firmei Agromec Dragalina SA ce cultivă 1700 de hectare .

Acelaşi fenomen se înregistrează şi la culturile de porumb unde preţul a scăzut de la 58 de bani pe kilogram la 35 de bani pe kilogram iar la rapiţă preţul a ajuns la 1,45 lei kilogramul de la 1,8 lei kilogramul. Cel mai mare fermier din judeţ, după suprafaţa cultivă,  Roman Klaus Kurzer ce administrează Agri Pe SRL, acuză acelaşi fenomen.

„Anul agricol a fost bun, preţurile ne dezamăgesc. Am ajuns la o producţie de grâu cu două tone mai mult la hectar faţă de anul trecut însă preţul este la jumătate. Noi îl livrăm în ţară, însă ar fi mai convenabil exportul. Din păcate la Frumuşica nu există cale ferată pentru a se merita transportul iar pe altă cale costurile sunt prea ridicate”, a declarat, la rândul său, Roman Klaus Kurzer, om de afaceri care administrează 4.000 de hectare de culturi.

Fermierii mai  acuză şi lipsa fermelor zootehnice, care ar fi consumat o parte din producţia agricolă şi spun că treptat se vor îndrepta doar spre culturi tehnice iar procesatorii de cereale vor fi nevoiţi să importe materie primă.

„La export este foarte greu să mergem cu marfa pentru că nu suntem organizaţi şi ajungem să o dăm pe nimic”, a afirmat Costel Nazare, ce administrează 1500 de hectare de culturi.

Vezi aici cei mai mari fermieri din judeţ

Nume firmă Suprafaţa administrată Locaţie
Sc Agri Pe SRL 4000 hectare Frumuşica
Agromec Dragalina SA 1700 hectare Dragalina
Soimii SRL 1500 hectare Mihăileni
Sancos SRL 1500 hectare Conceşti
Gavril SRL 1200 hectare Corlăteni

2 thoughts on “Agricultorii botoşăneni ies în pierdere în unul dintre cei mai buni ani agricoli. Vezi de ce!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *