Suspiciune de fraudă la încasarea unei subvenţii de 150.000 de euro. Un funcţionar pare să fi generat scandalul

cristinel punga
Cristinel Punga, administrator Agro Len Stânca SRL

O subvenţie de 150.000 de euro acordată pentru terenul agricol  face obiectul unor anchete penale şi a unor anchete pe plan administrativ în cadrul a trei instituţii. Subvenţia este aferentă unei suprafeţe de 570 de hectare în zona oraşului Ştefăneşti şi anchetele vizează încarea ei pe anii 2011-2012.

Banii au fost încasaţi de societatea Holdagromax SRL pe baza unor contracte de arendă, însă reprezentanţii societăţii Agro Len Stânca susţin că, de fapt, ei au încheiat contracte de arendă pe respectiva suprafaţă şi au muncit terenul.

La mijloc este  secretarul oraşului, Stelică Neagu, care a ajuns în faţa Comisiei de disciplină a Prefecturii şi s-a ales şi cu dosar penal fiind acuzat de neglijenţă în serviciu. Secretarul este acuzat că a înregistrat la primărie mai multe contracte de arendă pentru aceleaşi suprafeţe şi astfel s-ar fi creat o confuzie ce a dus la încasarea sumei uriaşe.

„Noi am făcut primii contractele de arendă pe respectivele suprafeţe şi acum secretarul nu vrea să ne elibereze adeverinţe precum că deţinem şi lucrăm acel teren. A eliberat în schimb adeverinţă societăţii Holdagromax care a încasat subvenţia”, a menţionat Cristinel Pungă, administrator Agro Len Stânca SRL.

Administratorul firmei este şi consilier local şi a solicitat primarului oraşului suspendarea din funcţie a secretarului în condiţiile în care este cercetat administrativ şi urmărit penal. Demersul nu a avut succes, iar Stelică Neagu activează şi în prezent în cadrul Primăriei.

În paralel, APIA a declanşat o anchetă pentru a stabili clar cine a lucrat supraţa de teren, precum şi valabilitatea contractelor de arendă. În urma concluziilor verificărilor, subvenţia ar putea fi retrasă şi redirecţionată.

Stelian Neagu a menţionat că totul ar fi pus la cale pe plan politic. Potrivit secretarului toate anchetele ar fi fost demarate înaintea alegerilor locale de anul trecut.

„Contractele de arendă sunt treaba APIA, ei trebuie să verifice. Eu am semnat în numele instituţiei şi nu în nume propriu. Toate hârtiile erau semnate de mine şi de primar. A fost un supracontrol de la APIA care a demontat toate acuzele însă Prefectura nu a ţinut cont de acel document. Cât priveşte urmărirea penală, tot de la Prefectură a plecat în urma unor neînţelegeri însă în curând se va clarifica totul”, a afirmat secretarul.

Pe de altă parte, acţionarul firmei Holdagromax, Costică Botez, este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălare de bani şi evaziune fiscală după ce a falsificat mai multe documente din firmă şi a deturnat fonduri din societate.

Întreaga anchetă a pornit după ce alături Botez a fost asociat cu Cristinel Pungă, ambii având câte 50% din acţiuni. După ce s-au despărţit, în 2011, a început războiul, Cristinel Pungă înfiinţându-şi pe numele soţiei societatea Agro Len Stânca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *