Circa 50 de meșteri își expun obiectele confecționate chiar de ei, în aceste zile, pe pietonalul Unirii, în cadrul Tîrgului Meșterilor Populari, manifestare inclusă în Festivalul Cîntecului, Jocului și Dansului Popular, ajuns anul acesta la cea de-a 8-a ediție.
La deschiderea evenimentului, care a avut loc la ora 12.30, au participat directorii de instituții, dar și șefii județului, Florin Țurcanu, prefectul Costică Macaleți. Din partea Primăriei, care a sprijinit financiar acțiunea, nu a participat nici viceprimarul Cosmin Andrei, nici primarul Ovidiu Portariuc, fiind trimis managerul public, Cristian Țebecailo.
Gazda evenimentului a fost directorul interimar al Centrului de Creație, care neavînd experiența discursurilor publice, a stîrnit amuzamentul și compansiunea celor prezenți prin bâlbele create, inclusiv la numele directorilor de instituție. Astfel, Dănuţ Huţu, directorul Direcţiei pentru Cultură Botoșani a devenit Constantin.
Președintele CJ Botoșani, Florin Țurcanu, a cerut scuze, în numele acesteia, dând asigurări că noul director, Aurel Melniciuc, promovat recent în această funcție, va fi mult mai bine pregătit. De altfel Melniciuc a fost si el prezent la manifestari, insa nu a dorit sa ia cuvantul, acesta abia promovand concursul de ocupare a functiei de director la Centrul de Creatie Botosani.
„Ne cerem scuze pentru doamna director, este interimar şi e prima dată când se află în fața unui public,
dar domnul director va face față mult mai bine. Sunt alături de dvs. E important pentru Botoşani să organizăm tîrguri de acest fel pentru că este vorba despre tradiția noastră. Voi susține financiar și moral invitațiile culturale către botoșăneni”, le-a spus Țurcanu meșterilor prezenți.
În total sunt prezenți 5o de meșteri populari din zone ca Neamț, Suceava, Iași, Mureș, Prahova, Harghita și Botoșani. Botoșănenii care îndrăgesc tradițiile populare își pot achiziționa la prețuri accesibile obiecte decorative, covoare, ștergare, împletituri din sfoară și nuiele, icoane pe sticlă și lemn, ouă încondeiate, linguri și tot felul de obiecte prelucrate din lemn.
„Putem spune că e un regal folcloric deoarece aceste festival al cîntecului, jocului și meșteșugurilor populare conține trei compoennterespectiv Tîrgul Meșteșugarilor, festivalul coregrafic Vasile Andriescu și festivalul fanfarelor. M-aș bucura ca membrii comunității să fie încântați că în fiecare an beneficiază de acest decupaj etnografic care trimite spre identitatea națională”, a spus Margareta Mihalache, referent etnolog la Centrul de Creatie Botosani.
În afară de meșterii care vin tradițional la tîrg sunt prezenți și foarte mulți copii care au preluat tainele meșteșugurilor la diferite cercuri care au loc în comunele în care aceștia locuiesc. În afară de expoziția cu vînzare a meșterilor, botoșănenii sunt invitați în acest week-end la festivalul coregrafic Vasile Andriescu ce are loc în fiecare zi de vineri până duminică începând cu ora 17.00 și festivalul fanfarelor care va avea loc duminica și va debuta cu o paradă a fanfarelor la ora 10.00.
Primele concluzii
In acest an, dincolo de momentul deschiderii, aflat si el in grea suferinta, singurul sector cu adevarat bun prin tinuta si calitate a fost Tirgul mestesugurilor . Toate felicitarile doamnei de la Centru care l-a organizat.
In schimb, Festivalul a debutat ca programe demne de ,,Cintarea Romaniei”,
nivelul acestuia, cel putin in ziua de vineri, fiind foarte slab, poate cu exceptia programului prezentat de comuna Durnesti. Interventiile domnului Mihai Fediuc, absolut neavenite si agramate , a pus cireasa pe un tort sleit de caldura si de lipsa de profesionalism.