Ecotic demarează la Botoșani o campanie de colectare a DEEEurilor

urban serv BotosaniLuni, 22 aprilie 2013, a început acţiunea de colectare a DEEE-urilor şi a bateriilor uzate de la populaţia municipiului Botoşani  în cadrul campaniei „Reciclează AZI, pentru sănătatea ta de MÂINE”.

Campania, derulată de Asociaţia colectivă ECOTIC, SC URBAN SERV SA Botoşani, Primăria municipiului Botoşani, APM Botoşani şi Cercul de Protecţie a Mediului din cadrul Palatului Copiilor Botoşani,  a început pe 18 aprilie 2013 prin desfăşurarea de activităţi de informare a cetăţenilor şi continuă până pe 26 aprilie 2013 prin colectarea DEEE-urilor şi a deşeurilor de baterii şi acumulatori portabili în cadrul punctelor special amenajate.

Faţă de ediţiile anterioare, această campanie oferă posibilitatea colectării bateriilor uzate şi a acumulatorilor uzaţi. Deşi de dimensiuni mici, acestea fac parte din categoria deşeurilor periculoase datorită conţinutului în metale grele: cadmiu, zinc, mercur, plumb. Cu toate că legislaţia prevede colectarea selectivă a acestora, cele mai multe baterii uzate ajung la container şi de aici la depozitul de deşeuri. În timp, metalele grele ajung în sol, apa freatică şi chiar în apele de suprafată, afectând în mod grav calitatea mediului şi sănătatea oamenilor.

„Pentru a da un exemplu concret privind efectul poluant al acestor tipuri de deşeuri precizăm că o baterie de ceas tip pastilă poate polua 500 l de apă sau un metru patrat de sol pe o perioada îndelungată”.

Colectarea DEEE-urilor a devenit deja o tradiţie în municipiul Botoşani,  prima campanie de acest fel având loc în anul 2006. În ceea ce priveşte cantităţile colectate, acestea au fost în creştere, în anul 2012 ajungându-se la 112 t, din care 59 t în cadrul campaniilor.

„Ne bucură faptul că acţiunea de colectare propriu-zisă a demarat pe 22 aprilie, când sărbătorim Ziua Pământului. Este obligaţia fiecăruia dintre noi de a avea grijă de mediul în care trăim, iar prin această campanie avem ocazia să facem un gest responsabil şi să fim un exemplu pentru cei din jur. Mulţumim, pe această cale, copiilor de la Cercul de Protecţie a Mediului din cadrul Palatului Copiilor Botoşani şi d-nei profesor Cecilia Vicoveanu, pentru implicarea deosebită şi efortul pe care l-au depus pentru reuşita acţiunii”, a precizat directorul executiv al APM Botosani, dl. ing. Eugen Mateciuc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *