Portariuc: Botoşaniul va avea de câştigat de pe urma acestei regionalizări

Primarul Ovidiu Portariuc
Primarul Ovidiu Portariuc

Primarul Ovidiu Portariuc susţine că discuţiile actuale despre o capitală regională sunt lipsite de obiect. El a precizat că regionalizarea se va face pe baza unor dezbateri publice cu cetăţenii, cu asociaţiile aleşilor locali şi nu în ultimul rând cu parteneri externi.

Suntem abia la începutul unei lungi dezbateri pentru a găsi formula cea mai potrivită. De altfel, obiectivul este ca la finalul anului 2013 să avem aceste regiuni funcţionale. Nu este decât o reorganizare juridică. Nu se desfiinţează judeţe, nu se desfiinţează instituţii, nu vor exista raporturi de subordonare administrativ între judeţele actuale şi viitoarea capitală de regiune„, a menţionat Portariuc.

El a precizat că această reorganizare a ţării se face pentru a accesa mai uşor proiecte europene.

Proiectele europene, începând cu 2014, vor fi depuse direct de regiune la Bruxelles, fără a mai trece prin filtrul autorităţilor de management central la Bucureşti. Toate astea vor duce la o creştere a gradului de absorbţie şi la creşterea volumului de fonduri europene atrase, ţinând cont că regiunea N-E este una din cele mai puţin dezvoltate. Botoşaniul va avea de câştigat de pe urma acestei regionalizări„, a mai spus primarul municipiului Botoşani.

7 thoughts on “Portariuc: Botoşaniul va avea de câştigat de pe urma acestei regionalizări

  1. [MARKED AS SPAM BY ANTISPAM BEE | Server IP]
    Da’ parca PSD nu vroia regionalizare, ca nu e oportuna ca nu se poate ca BT sa dispara, etc etc. De cand sunt la putere si-au dat seama cat de eficienta e…mei sa fie ce ti-e si cu puterea asta!!!

  2. Ca pe vremea cind era aarondat la regiunea Suceava, nu-i asa ? Deh . ce sa stie juniorul ? Si acum mai sint oameni care intreaba daca Botosani-ul este in judetul Suceava . Ca nu stie, nu stie . Nici nu era nascut cind erau regiunile . Da nici macar nu se informeaza . Le trinteste asa dupa ureche, la plesneala . Ca-n politica !!!!!!!!

  3. [MARKED AS SPAM BY ANTISPAM BEE | Server IP]
    „Primarul Ovidiu Portariuc susţine că discuţiile actuale despre o capitală regională sunt lipsite de obiect. ” Se vede ca toate discutiile cu dumneavoastra sunt lipsite de obiect. Cu capitala regionala la Botosani s- ar fi creat cateva locuri de munca prin angajarea catorva persoane ,iar persoanele care ar fi venit la „regiune” pentru rezolvarea problemelor, poate ca ar fi mancat, ar fi baut o cafea, un suc, o apa, ar fi dormit la un hotel ceea ce ar fi facut sa se mai vanda ceva. Dar ca de obicei cetatenii din Botosani sunt buni numai pentru voturile date nu si pentru a creste si bunastarea lor. DE CE SE LUPTA TOATE JUDETELE DIN TARA SA FIE CAPITALE REGIONALE, NUMAI BOTOSANIUL CONSIDERA CA ESTE LIPSITA DE OBIECT ? UNDE ESTE AJUTORUL PROMIS DE VICTOR PONTA IN CAMPANIA ELECTORALA LA ALEGERILE LOCALE ?

  4. Nu se desfiinţează judeţe, nu se desfiinţează instituţii, nu vor exista raporturi de subordonare administrativ între judeţele actuale şi viitoarea capitală de regiune“, a menţionat Portariuc.

    Atunci pentru ce se bat ca prostii sefii din judetele mai de Doamne – Ajuta sa devina ”guvernatori”?

  5. Domnule primar,
    Eu mi-am spus opinia de mai multe ori vis-a-vis de regionalizare.Botosaniul nu are decat o singura sansa: daca persoanele cu putere de decizie de la nivelul municipiului si judetului Botosani vor avea ,,singe in instalatie” – utilizez si eu un jargon la moda – atunci poate ca Botosaniul va avea ceva de cistigat.
    Doua probleme mari trebuie avute in vedere: a) ca viitoarea capitala de regiune va avea nevoie de imobile pentru functionare si de intrastructura in primii doi ani si, deci, acolo se vor duce fondurile; b) Botosaniul trebuie sa dovedeasca, prin analize economice si strategice ,ca poate juca rolul de Pol de dezvoltare. Altminteri nu avem nici o sansa, intrucat forta de actiune (si tendintele centrifuge) apartin altor judete: Iasi, Bacau si chiar Suceava. Cu Piatra Neamt ne-am ars rau de tot, iar cu Suceava ne vom arde si mai rau. Pot demonstrra aceste afirmatii.

  6. Pai deja avem de câştigat! Cel mai mic buget din regiunea Nord Est! Dar nu mic oricum ci aprox 2/3 din cel al Vaslului, noi 50 ei 72 si jumatate din cel al Sucevei 98,8. (Milioane lei).
    Cai verzi pe pereti (Smiley & Alex Velea feat. Don Baxter)! Ca altceva …

  7. Judet Locuitori Buget Lei / Locuitor
    milioane lei
    IAŞI 723553 120,30 166,26
    SUCEAVA 614451 98,80 160,79
    BACAU 583588 72,09 123,53
    NEAMŢ 452900 70,05 154,67
    BOTOŞANI 398938 50,20 125,83
    VASLUI 375148 72,08 192,14

    Ca Bacaul care …. nu se afla in lista de mai jos, deci are si mai multe venituri

    Top 10 cele mai mici salarii
    Suceava – 1.054 lei (fata de 988 lei in septembrie 2011)
    Vaslui – 1.081 lei (de la 1.046 lei in 2011)
    Maramures – 1.082 lei (de la 1.026 lei)
    Botosani – 1.084 lei (de la 1.027 lei)
    Harghita – 1.084 lei (de la 982 lei)
    Vrancea – 1.109 lei (de la 1.030 lei)
    Neamt – 1.116 lei (de la 1.053 lei)
    Bistrita-Nasaud – 1.130 lei (de la 1.120 lei)
    Bihor – 1.135 lei (de la 1.096 lei)
    Satu-Mare – 1.138 lei (de la 1.044 lei)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *