Vezi cine este câştigătorul Premiului Naţional de Poezie Mihai Eminescu

Nicolae PrelipceanuJuriul celei de-a XXII-a ediţii a Premiului Naţional de Poezie Mihai Eminescu a stabilit cine este laureatul din acest an. El scriitorul suceavean Nicolae Prelipceanu, care va deveni, marţi, şi cetăţean de onoare al municipiului Botoşani. Distincţia şi premiul îi vor fi înmânate în cadrul unei gale care va avea loc, de la ora 17.00, la Teatrul Mihai Eminescu.

Pentru acest trofeu au mai fost nominalizaţi Ion Mureşan, Ovidiu Genaru, Mircea Cărtărescu, Marta Petreu, Constantin Abăluţă şi Gheorghe Grigurcu.

Nicolae Prelipceanu este născut pe 10 august 1942 la Suceava. El a urmat liceul la Curtea de Argeş şi a absolvit Facultatea de litere a Universităţii Babeş Bolyai din Cluj.

A lucrat ca redactor la revista „Tribuna” din Cluj și la ziarul „România liberă”, unde a coordonat pagina culturală. A fost consilier de stat în guvernul Victor Ciorbea. În prezent este redactor-șef al revista „Viața Românească”. Este membru în structurile de conducere ale Uniunii Scriitorilor și membru în consiliul consultativ al revistei „Steaua” din Cluj.

Debutează în 1966 cu volumul Turnul înclinat. Dintre numeroasele volume de versuri, s-a bucurat de o foarte călduroasă primire critică selecția Ce-ai făcut în noaptea Sfântului Bartolomeu, Editura Eminescu, 1999, în care sunt adunate versuri din plachetele:

De neatins de neatins, 1978
Jurnal de noapte, 1980
Fericit prin corespondență, 1982
Binemuritorul, 1996
ProzăZece minute de nemurire (1983)
Scara interioară (1987)

În 2004 şi 2011 s-a aflat printre nominalizații Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu”, pe care juriul prezidat de Nicolae Manolescu l-a atribuit timișoreanului Șerban Foarță şi, respectiv, clujeanului Ion Mircea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *