Marius Oroşanu, Cartel Alfa: Afirmaţia că dialogul social este mai viu ca niciodată, o consider la fel de „adevărată” ca şi promisiunea că imediat după preluarea guvernării USL va modifica legea dialogului social

mars si miting Cartel Alfa Botosani 28 februarie 11v
Sindicaliştii de la Cartel Alfa au ieşit în stradă şi în urmă cu exact un an

Liderul Cartel Alfa Botoşani, Marius Oroşanu, a înaintat o scrisoare deschisă prefectului Costică Macaleţi prin care îşi manifestă dezacordul faţă de declaraţiile acestuia potrivit cărora „dialogul social este mai viu ca niciodată”. În scrisoare se arată că dioalogul dintre sindicate şi administraţie este întrerupt, ca urmare a unor decizii adoptate la nivel central.

În acelaşi timp, sindicatele susţin că au refuzat, miercuri după-amiază, să dialogheze cu noul prefect, pe motiv că acesta nu are competenţa de a soluţiona revendicările lor.

Iată scrisoarea deschisă:

SCRISOARE DESCHISA

Domnule Prefect Costica Macaleti,

De la inceput doresc sa precizez ca imi exprim speranta ca veti avea puterea de a recunoaste public adevarul, evitand inceperea noului mandat cu o dezinformare sau, mai grav, cu o minciuna!

In declaratia de presa remisa de Institutia prefectului catre mass-media din Botosani se precizeaza ca ATI INVITAT sindicalistii Cartelului Alfa, participantii la pichetarea ce a avut loc astazi (14.11.2012), pentru a dialoga deschis si transparent, dar sindicalistii AU REFUZAT invitatia.

Eroare de comunicare, dezinformare sau minciuna? Ar fi important sa clarificati public acest aspect, pentru corecta informare a cetatenilor.

Din respect pentru adevar, sunt nevoit sa prezint situatia reala, cu speranta ca Institutia Prefectului va confirma cat mai curand ca astfels-au desfasurat evenimentele:
1. in dimineata zilei de 14.11.2012, in jurul orei 10.00, m-am deplasat la sediul Institutiei Prefectului pentru a inregistra adresa catre reprezentantul Guvernului. Conform uzantelor, am anuntat si m-am intalnit cu secretarul Comisiei de Dialog Social de la nivelul Institutiei Prefectului, care a luat la cunostinta de continutul adresei. Mi s-a
comunicat ca pana la momentul respectiv nu i se transmisese din partea domnului prefect stabilirea unei discutii cu reprezentantii Cartel ALFA, urmand ca acest subiect sa se discute in perioada urmatoare. I-am precizt ca nici Cartel ALFA nu a luat o decizie daca este sau nu utila o discutie in ziua respectiva, avand in vedere obiectul protestului, precum si faptul ca pichetarea se finaliza dupa sfarsitul programului de lucru al Institutiei Prefectului. A ramas sa discutam telefonic ulterior, functie de noutatile intervenite de o parte sau alta! Precizez ca in perioada cat am inregistrat adresa m-am intalnit de doua ori cu d-na Viorica Afrasinei, Directorul Cabinetului Prefectului, salutandu-ne reciproc, dar fara nici o referire din partea dumneaei la existenta unei potentiale intalniri in orele urmatoare!
2. la ora 14.30, cu o ora inainte de desfasurarea pichetarii, am sunat secretarul Comisiei de Dialog Social de la nivelul Institutiei Prefectului si i-am comunicat ca nu vom ramane dupa terminarea pichetarii la o eventuala discutie. Decizia noastra s-a bazat pe 3 argumente:

a) solutionarea cerintelor protestului nu este de competenta Institutiei Prefectului (care nu face decat o simpla comunicare catre Guvern a adresei noastre). Reamintesc opiniei publice ca la fel am procedat la protestele
anterioare, cand la conducerea prefecturii se afla dl. Adrian Constantinescu ori d-na Silvana Tudorache: daca nu erau solicitari a caror solutionare sa fie de competenta Institutiei Prefectului nu am urcat la discutii formale, doar ca o simpla actiune de imagine, ci am preferat sa raman alaturi de manifestanti si sa plec impreuna cu ei!
b) pichetarea se termina dupa terminarea programului de lucru al Institutiei Prefectului si nu am considerat util ca salariatii institutiei sa faca ore suplimentare din cauza noastra, mai ales in contextul  mentionat la punctul anterior;
c) pana la ora respectiva nu mi se comunicase, prin niciun mijloc de comunicare oficial sau neoficial, invitatia sau intentia Prefectului de a discuta cu noi.

Decisiv in luarea deciziei noastre de a NU SOLICITA (nicidecum A REFUZA) o intalnire a fost faptul ca o eventuala discutie ar fi fost o simpla formalitate, fara perspectiva unui rezultat concret, eficient, dar cu riscul de a fi influentata de pasiuni/patimi politice care nu pot disparea in cele doar cateva zile trecute de la demisia dvs. din partid.

In concluzie, NU AM REFUZAT invitatia, pentru simplul motiv ca NU A EXISTAT o invitatie! Singura invitatie pe care am primit-o din partea Institutiei Prefectului in ultima perioada a fost aceea de a participa la investirea dvs. A fost suficient un singur telefon din partea unui reprezentant al institutiei, fara alte formalitati, subsemnatul onorand
invitatia. Cand s-a dorit cu adevarat sa fim invitati s-a reusit!

Sper ca reprezentantii Institutiei Prefectului vor confirma toate cele de mai sus, dovedind astfel ca nu au incercat o dezinformare, o manipulare sau o intoxicare a presei si a cetatenilor, ci a fost, eventual, o sincopa de comunicare de care Cartel ALFA nu se face nicidecum responsabila.

Referitor la afirmatia ca dialogul social este mai viu ca niciodata, o consider la fel de „adevarata” ca si promisiunea ca imediat dupa preluarea guvernarii USL va modifica legea dialogului social, pentru a o pune in concordanta cu forma convenita de partenerii sociali reprezentativi la nivel national. Voi crede in prima afirmatie atunci cand isi vor respecta promisiunea asumata IN SCRIS de co-presedintii USL atunci cand erau in opozitie. Pana atunci analizez inca daca la mijloc este vorba de ipocrizie, de fariseism, de impotenta de guvernare, de slugarnicie fata de
autoritati si organisme internationale ori alte asemenea variante!

Invit Institutia Prefectului la o discutie publica referitoare la dialogul social din Romania, pornind de la intrebarea: De ce Guvernul Ponta nu si-a indeplinit promisiunea de a modifica legislatia specifica, in concordanta
cu forma convenita inca din lna iunie 2012 de partenerii sociali reprezentativi la nivel national?

Cu respect fata de adevar,

Marius Leonardo Orosanu
Presedinte Cartel ALFA Botosani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *