APIA eliberează adeverinţe fermierilor pentru accesarea de credite

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura ( APIA ) elibereaza adeverinte    beneficiarilor plăţilor naţionale directe complementare (PNDC) din sectorul zootehnic, pentru anul in curs.   Astfel, APIA elibereaza adeverinte reprezentand un avans in cuantum de 200 lei/cap la specia bovine si respectiv 20 lei/cap la specia ovine/caprine. 

Aceste adeverinţe sunt necesare pentru a accesa credite de finanţare a activităţilor curente, de la băncile care au încheiat convenţii cu Agenţia. Până la această dată, APIA a încheiat convenţii cu CEC Bank SA, BRD Groupe Societe Generale, Procredit Bank, Transilvania S.A., Banca Cooperatista CREDITCOOP  si IntensaSanPaolo.

Creditele oferă producătorilor agricoli posibilitatea utilizării de resurse financiare, necesare activităţilor curente, până la efectuarea, de către APIA, a plăţii primei pe cap de animal la care sunt îndreptăţiţi.

   Potrivit convenţiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA va elibera o adeverinţă de înregistrare a fermierului prin care confirmă că beneficiarul a depus cererea de plată pentru PNDC în sectorul zootehnic la specia ovine/caprine, respectiv bovine, pentru anul 2012 ; că au fost efectuate controalele şi verificările administrative asupra cererii de plată depuse de către beneficiar, până la data emiterii adeverinţei, conform reglementărilor în vigoare; numărul de animale eligibile pentru prima pe cap de animal / exploataţia de bovine; că beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plată la data emiterii adeverinţei şi că îndeplineşte condiţiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite în cadrul PNDC sectorul zootehnic la specia ovine/caprine, respectiv bovine, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare.

 Valoarea creditului este de până la 90% din valoarea sumei calculate conform adeverinţei.
Fondul de Garantare a Creditului Rural – FGCR IFN S.A. garantează până la 50% din valoarea creditelor acordate de Bancă .

Sursa: comunicat APIA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *