Reabilitarea Mănăstirii Coşula a devenit certitudine

Manastirea CosulaConsiliul Judeţean Botoşani a primit, vineri, din partea Agenţiei de Dezvoltare regională Nord Est, scrisoarea de acceptare a cererii de finanţare pentru proiectul privind reabilitarea Complexului monahal Coşula. După această etapă, ADR Nord Est de la Piatra Neamţ urmează să fie analizat proiectul tehnic, iar apoi va fi semnat contractul de finanţare.

Vezi aici scrisoarea de acceptare a cererii de finantare pentru Manastirea Cosula

Consiliul Judeţean Botoşani a depus în data de 13/08/2009, la Organismul Intermediar ADR Nord-Est Piatra-Neamţ, Cererea de finanţare aferentă proiectului cu titlul “Reabilitarea şi valorificarea durabilă a obiectivului de patrimoniu Complexul Monahal Coşula, judeţul Botoşani, în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa 5, DMI 5.1. , proiect care a fost aprobat şi care figurează în prezent pe lista de rezervă a AMPOR.

Mănăstirea Coşula este un obiectiv înscris în patrimoniul cultural naţional, conform Ordinului nr. 2.314/2004, având o importanţă majoră culturală, istorică şi turistică. Situată în comuna cu acelaşi nume, în partea sudică a judeţului Botoşani, la cca. 20 km de reşedinţa de judeţ, mănăstirea a fost ctitorită în vremea lui Petru Rareş, în anul 1535, de către marele vistier Mateiaş Cosolvei. Biserica mănăstirii nu a suferit modificări semnificative în timp. Ca şi alte mănăstiri şi biserici din Moldova, sec XV-XVl, mănăstirea Coşula a fost iniţial pictată şi în exterior (1536 – 1538), mărturie fiind scena Judecăţii de Apoi care se păstrează încă pe faţada vestică a mănăstirii.  “Galbenul de Coşula” se alătură Albastrului de Voroneţ”, înscriind pictura mănăstirii în rândul operelor unice în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *