Infracţiuni puse la cale cu ajutorul unui expert evaluator

Parchetul de pe langa Tribunalul BotosaniAfacerea vaccinarilor fictive din 2007, in urma careia fostul director economic al Directiei Sanitar Veterinare, Dana Berheci, si medicul veterinar Constantin Panzariu au fost trimisi in judecata pentru o delapidare de peste 600.000 de lei, face victime colaterale. Solicitat sa faca o evaluare asupra unei cladiri in acel caz, expertul Dan Rusu Zaharia va fi cercetat pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata si favorizarea infractorului.
Totul s-ar fi intamplat in toamna lui 2008 cand, pentru a-si vinde casa Consiliului local Manoleasa pe post de viitor sediu al primariei, Panzariu a cerut transferul sechestrului pe o fosta moara de porumb si a apelat la serviciile expertului evaluator Dan Rusu Zaharia. Asa se face ca dintr-o darapanatura fara geamuri, cu acoperisul spart, fosta moara a devenit in documente un adevarat edificiu cu sistem de incalzire, instalatii electrice si cablu TV, valoarea fiind stabilita la peste 300.000 de lei.
Aranjamentul a iesit la iveala cand anchetatorii au mers sa puna in aplicare noul sechestru. Gasind cladirea darapanata, ei au cerut o noua evaluare, constructia fiind estimata la numai 33.000 de lei. Ulterior, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie l-au trimis in judecata pe Constantin Panzariu, iar expertul Dan Rusu Zaharia a fost cercetat sub aspectul comiterii infractiunii de fals in inscrisuri privata. Desi supraevaluarea a avut consecinte juridice, pacalindu-i pe anchetatori, procurorii botosaneni au dispus scoaterea de sub urmarire penala si amendarea lui Dan Rusu Zaharia cu 1.000 de lei.
„Evaluarea pe moara nu a fost facuta pentru scoaterea de sub sechestru ci pentru un credit bancar”, s-a aparat Dan Rusu Zaharia. Acum, conducerea Parchetului de pe langa Tribunalul Botosani a infirmat solutia de la sfarsitul anului trecut si l-a pus din nou sub urmarire penala, procurorii banuind ca prin aceasta manevra evaluatorul a incercat sa-l ajute pe medic sa-si scoata casa de sub sechestru.

Sursa: MONITORUL de BOTOSANI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *