Şomeri ţepuiţi cu slujbe în Germania

ijp BotosaniLa mai bine de cinci ani de la deschiderea frontierelor, plecarea la munca in strainatate continua sa reprezinte un risc. Cel putin 12 botosaneni sustin ca au fost pacaliti de un intermediar, care le-a promis contracte pe doi ani in Germania, dar au ajuns in strada dupa numai doua saptamani. Oamenii spun ca au fost pacaliti cu peste 400 de euro de persoana si ca asa-zisii plasatori nu au mai fost de gasit dupa izbucnirea scandalului. Cazul a fost adus la cunostinta angajatilor Ambasadei Romaniei din Germania, iar o parte dintre cei intorsi acasa au depus plangeri la politie.

Racolati prin mica publicitate

Totul a inceput in august, cand botosaneanul Gica C., secondat de un turc, a dat un anunt prin serviciile de publicitate oferind locuri de munca in Germania. Printre cei care au sunat au fost Neculai A. din Dorohoi si Corneliu H. din Botosani. Incantati de contractul pe doi ani, 22 de barbati au dat curs ofertei, dar nu s-a incheiat niciun document, plecarea fiind perfectata in baza unor intelegeri verbale, costurile fiind stabilite la 200 de euro (n.r. – comisionul de intermediere) si 110 euro pentru transport. S-a plecat pe 25 august, iar punctul terminus a fost localitatea Perl, la granita Germaniei cu Luxemburg. Cazati la doua pensiuni, oamenii urmau sa lucreze la constructia a doua hipermarketuri, dar dupa numai sase zile antreprenorul german i-a trimis la pensiune, intrucat situatia lor nu era reglementata. „In acel moment am aflat ca cetateanul german platise 3.500 de euro pentru transportul nostru si nu ceruse nici 160 de euro pentru cazare si permisul de munca. Tot atunci am aflat ca patronii firmei germane nu au garantat nici angajarea si nici termenii contractului, activitatea noastra urmand sa se desfasoare in baza unor contracte de prestari servicii ca si persoane fizice autorizate”, a povestit Neculai A. Surpriza cea mare a venit insa pe 9 septembrie, cand botosanenii au fost scosi pentru a doua oara de pe santier si trimisi acasa. Au incercat sa ceara explicatii insa, cum intermediarii nu au mai fost de gasit, au sunat la Ambasada, au anuntat politia germana si au apelat la un avocat.

Tepuitii cer ajutorul politiei

Abandonati, unii au ajuns sa doarma prin gara in speranta ca vor gasi altceva de munca, dar altii au reusit sa se intoarca in tara la inceputul acestei saptamani. „Am incercat sa-mi recuperez cei 470 de euro care reprezinta comisionul, transportul si banii de drum, insa cei doi asociati care au intermediat totul au refuzat sa mai raspunda la telefon”, a spus Corneliu H.  Trasi pe sfoara, acestia au mers la politie si au sesizat autoritatile. „Plangerea a fost inregistrata marti, pe 18 septembrie si a fost repartizata spre solutionare Biroului de Investigatii Criminale urmand sa fie efectuate cercetari sub aspectul comiterii infractiunii de inselaciune”, a spus Anca Silion Arama, purtator de cuvant in cadrul Inspectoratului Judetean de Politie.

Sute de persoane au cazut victime traficantilor

Sute de botosaneni au cazut victime ale traficantilor sau ale falsilor intermediari. In septembrie 2009, dupa ce au platit sute de euro pentru a-si gasi un loc de munca in Spania, mai multi botosaneni au ajuns sa munceasca zi lumina in fermele agricole, fiind tratati precum sclavii. O parte au reusit sa fuga si au anuntat autoritatile.

Ademeniti cu salarii de aproape 1.000 de euro, alte cateva zeci de botosaneni au ajuns sa fie exploatati prin munca in Cehia, Cipru sau Spania, in perioada 2009-2011. Victimele erau tinute in conditii inumane, li se luau pasapoartele si erau obligate sa munceasca pana la epuizare.

Cel mai vechi caz de inselaciune cu locuri de munca dateaza din 2002 cand mai multi botosaneni au fost pacaliti ca vor munci in Suedia. Au platit sute de dolari, dar nu au mai plecat niciodata. Dupa o ancheta de mai bine de sapte ani, Razvan Arhire a fost trimis in judecata si condamnat anul acesta la cinci ani si sase luni de inchisoare pentru inselaciune, dar sentinta nu este definitiva, iar oamenii nu si-au recuperat banii.

Sursa: Monitorul de Botoşani

One thought on “Şomeri ţepuiţi cu slujbe în Germania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *