Actorul Octavian Cotescu, pe numele real la naştere – Octavian Coteţ, a venit pe lume la 14 februarie 1931, la Dorohoi, Botoșani, fiind fiu al maistrului ceferist Ilie Coteț și al Anastasiei Lazăr. A fost un actor român de succes, din generația de aur. A început să joace teatru încă din anii de liceu, la Iași. A urmat ciclul primar din str. Toma Cosma din Iași (1938-1942), Liceul Național (1942-1944), Liceul Militar din Iași, mutat la Timișoara și Pitești, care a fost desființat în 1945. Revenit la Iași, reia cursurile Liceului Național.
În perioada liceului, vacanţele de vară le petrecea cu mama și cu sora sa, Mioara, la Botoșani, la bunicii dinspre mamă, Petru și Maria Lazăr. Octavian Cotescu susține, în toamna anului 1946, examenul de intrare la Conservatorul ieșean, reușind cu rolul Mircea Vadu din „Cumpăna” ; își susține examenul de diplomă la Institutul de Teatru ”Matei Millo” în 1950, după care a fost repartizat la Teatrul Bulandra din București, unde a debutat la 12 mai 1951, în spectacolul „Pădurea”, de A.N. Ostrovski.
A interpretat magistral zeci şi zeci de roluri în teatru şi film şi a fost preferatul producţiilor de teatru TV şi teatru Radiofonic. A avut o carieră didactică apreciată, fiind Profesor Universitar şi Rector al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică (IATC) „I.L. Caragiale” din București, unde a modelat viitori actori de succes precum Horațiu Mălăele, Stelian Nistor, Dan Condurache, sau Maria Ploae.
De asemenea, Cotescu a jucat în peste 50 de filme, alături de alți mari actori, ca Toma Caragiu sau Dem Rădulescu. A fost unul dintre actorii preferați pentru Teatrul de Televiziune și pentru Teatrul Radiofonic. Actorul a fost căsătorit cu actrița Valeria Seciu. Alexandru Cotescu este fiul lui Octavian Cotescu și al Valeriei Seciu. Alexandru Cotescu a avut o apariție meteorică în filmul „Păcală” (1974), dar a urmat, mai târziu, calea monahală. Octavian Cotescu s-a stins din viață la 22 august 1985, în urma unui atac de cord, și a fost înmormântat la Cimitirul Bellu, din București.
Deși a trăit doar 54 de ani, a concentrat în propriul destin un secol de teatru românesc, de trăire spirituală autentică, de înălțimi actoricești neegalate până astăzi. Numele marelui actor se regăseşte printre cele 200 de nume de mari artişti încrustate pe soclul ”Gongului Thaliei”, un binecunoscut Simbol al teatrului, amplasat pe Aleea Celebrităţilor, din Centrul Capitalei, potrivit Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Botoșani.