Medici de la Spitalul municipal Dorohoi, acuzații la adresa conducerii: Covidul a intrat în spital datorită greșelilor de management. Da, e grav! V-ați acoperit de hârtii, v-ați spălat pe mâini

Continuă acuzele în cadrul Spitalului municipal Dorohoi. Medicul Valerian Andrieș, alături de alți zece medici din spital, vin cu acuze și spun că în unitate au fost cazuri de COVID în rândul personalului medical, datorită greșelilor de management și lipsei materialelor de protecție, susținând  indirect afirmațiile făcute de senatorul Costel Șoptică.

Andrieș, care este și șeful Secției Chirurgie din cadrul Spitalului Dorohoi, spune că medicii din unitate au beneficiat de cantități infime și de proasta calitate de materiale de protecție, iar unii și-au cumparat din resurse proprii materiale de protecție și soluții dezinfectante.

La apelurile medicilor de pe grupul de WhatsApp, raspunsul managerului era ”nu ne dă nimeni nimic” și ”nu avem bani”. Cu toate acestea, tot personalul secțiilor Anestezie-Terapie Intensivă și Chirurgie au depus un efort uriaș, rezolvand toate cazurile primite. Propunerea de a face o zona tampon unică în Spital pentru cazurile suspecte au fost respinse sistematic, preferandu-se zone așa-zise tampon în cadrul fiecărei secții in parte, fiind foarte greu să creezi circuitele necesare. La apariția primului caz în secția chirurgie, eu și dr. Simona Moșneguțu – șefa secției ATI,  am solicitat imperativ testarea personalului din cele 2 secții, lucru care nu  s-a mai făcut nicăieri în spital. (nici măcar la birouri, unde a apărut un focar cu 10 salariați pozitivi și unii dintre contacții direcți nu s-au testat și au umblat prin spital). Fiecare din noi avem familiii acasă pe care doream să le protejăm”, spune Valerian Andrieș.

Acuzele medicului nu se opresc aici. El spune că anchetele epidemiologice invocate s-au făcut din birou și că ”Spitalul Municipal Dorohoi a devenit proprietatea unui grup organizat”.

Spitalul nostru, din păcate, în acest moment, are 68 de cadre infectate. Faptul că unii ascund gunoiul sub preș și distrag atenția, arătand cu degetul aiurea de la propriile lor greșeli, unele chiar cu iz penal, nu-i disculpă și nu le poate înlătura răspunderea. COVIDUL nu l-am adus eu în secție. A intrat în Spital mai ușor datorită greșelilor de management și lipsei materialelor de protecție.  Se invocă anchete epidemiologice. Toate s-au făcut din birou. Da, e grav! Dar adevărul trebuie spus. V-ati acoperit de hartii, v-ati spălat pe maini. Spitalul Municipal Dorohoi a devenit proprietatea unui grup organizat, cu cumnați, cumătri, fini, prieteni, care își mulțumesc unul altuia pentru favorurile primite. Însă noi, medicii, asistentele și personalul auxiliar am fost la datorie, nu am dat consultații pe WhatsApp”, a adăugat Andrieș. 

Declarațiile medicului Andrieș au venit după ce managerul spitalului, medicul Bogdan Anton,  a spus că spitalul a preluat toate cazurile non-covid din județ și că și-a îndeplinit și îndeplinește cu fruntea sus aceasta sarcina dificila in condițiile unui buget și unei dotări materiale și umane de spital municipal și nici pe departe de cele ale unui spital judetean.

”În perioada atât de grea de la începutul pandemiei am reușit ca, prin eforturi imense financiare și umane sa ne asiguram necesarul de echipamente de protecție și biocide și acestea au fost repartizate tuturor angajaților. Nu se pot face afirmații calomnioase in acest sens deoarece stau dovada bonurile de consum din aceste luni”, a spus managerul Bogdan Anton, după ce senatorul PNL  Costel Șoptică i-a cerut demisia.

Valeriu Andrieș îl contrazice și spune că în tot acest timp, managementul a fost absent, iar toate propunerile și solicitările medicilor s-au lovit de un zid.

Iată medicii care susțin această luare de poziție
1 Dr. Andrieș Varerian, medic primar șef secție Chirurgie Generală
2 Dr. Moșneguțu Simona, șef secție Anestezie și Terapie Intensivă
3 Dr. Călușeru Lucian, medic specialist chirurgie generală
4 Dr. Sabău Ștefan, medic specialist chirurgie generală
5 Dr. Pintilei Georgeta, medic specialist chirurgie generală
6 Dr. Popa Carmen, medic specialist ATI
7 Dr. Humă Alina, medic specialist ATI 
8 Dr. Vamvu Emilian, medic primar chirurgie generală
9 Dr. Sauciuc Diana Anca, medic specialist ORL
10 Dr. Joițoiu Bogdan, medic specialist ortopedie
11 Dr Andrei Anca, medic specialist anatomie patologică

Reacția managerului Spitalului din Dorohoi, după ce senatorul Costel Șoptică i-a cerut demisia. „A denigra munca unor oameni este de necalificat acum”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *