Atunci cand iti setezi in minte un obiectiv care poate fi atins prin efort fizic, una dintre optiunile pe care le-ai luat in calcul este, in mod cert, o banda de alergare. Milioane de persoane din lumea intreaga aleg acest aparat de fitness pentru a slabi si a-si sculpta corpul in cel mai scurt timp cu putinta.
Fiind foarte simplu de folosit chiar in confortul propriei case, banda de alergare iti poate oferi o multime de variante si programe de antrenament care vor grabi rezultatele pe care vrei sa le vezi. Cum orice proiect maret cere si sacrificii, va trebui sa folosesti banda de alergare cel putin 30 de minute zilnic pentru a slabi si a-ti tonifia musculatura in mod vizibil si-ntr-un timp scurt, iar alimentatia va trebui modificata corespunzator. Astfel, trebuie sa fii gata sa-ti schimbi stilul de viata si sa te bucuri de o stare generala de sanatate din ce in ce mai buna in fiecare zi.
Daca te-ai hotarat sa dai totul pe banda de alergare pentru a-ti sculpta trupul in timp record, atunci antrenamentele de tip Tabata sunt exact ceea ce cauti! Acestea te vor ajuta nu numai sa arzi calorii intr-un ritm extrem de rapid, ci si sa-ti imbunatatesti simtitor conditia fizica, rezistenta la efort, sistemul cardiovascular si starea generala de sanatate, iar timpul alocat antrenamentului zilnic este unul foarte redus.
Inainte de a parcurge pasii acestui tip de antrenament, insa, hai sa vedem beneficiile pe care le aduce si cum te poate ajuta sa alergi mai bine si sa ajungi la forma sportiva pe care o doresti. Iata ce poti obtine daca te antrenezi zilnic dupa modelul Tabata:
– Capacitate anaeroba crescuta. Aceasta capacitate spune totul despre rezistenta pe care o ai la efort, fiind responsabila de sustinerea efortului ce depaseste limitele normale cu care corpul tau a fost obisnuit. Studiile indica faptul ca aceasta capacitate anaeroba te poate ajuta sa alergi mai repede si pe o perioada mai lunga de timp fortand corpul sa depaseasca oboseala sau starea de epuizare. Asadar, daca vrei sa poti sustine efortul pentru perioade mai lungi, sa alergi mai repede si sa iti imbunatatesti simtitor conditia fizica, cheia este capacitatea anaeroba.
– Arderea caloriilor extrem de rapid. Studiile realizate in aceasta directie au scos la lumina faptul ca poti arde circa 15 calorii pe minut in timpul antrenamentelor de tip Tabata. Astfel, aceasta metoda te scapa de greutatea in exces intr-un mod aproape miraculos.
– Combinatii nenumarate. Acest tip de antrenament permite un numar nelimitat de variatii in exercitii si efort. Iti alegi, pur si simplu, exercitiul preferat si dai totul timp de 20 de secunde, apoi te odihnesti pentru 10 secunde. Pe banda de alergare, poti opta pentru o viteza foarte mare, pentru o inclinatie care sa te solicite sau pentru o combinatie intre cele doua.
– Timp redus de antrenament. Nu trebuie sa alergi ore intregi pentru a-ti atinge obiectivele. Exercitiile de acest tip dureaza 4 minute (pe langa incalzire si recuperare) si pot fi sustinute indiferent de programul pe care il ai.
Sprint Tabata
Antrenamentul de acest tip pe banda de alergare exte unul extrem de simplu de inteles si urmat, fara sa ai nevoie de scheme, explicatii, indicatii sau perioade anume. Foarte important, insa, este sa nu uiti de cele 5 minute de incalzire (la inceput) si revenire (la sfarsitul antrenamentului) pentru a te feri de accidentari. Antrenamentul Tabata contine doi pasi:
– alearga cat poti de repede / la o inclinatie foarte solicitanta timp de 20 de secunde;
– odihneste-te pentru 10 secunde.
De obicei, antrenamentul Tabata se face in serii de cate 8 repetari, astfel incat fiecare serie va dura 4 minute. Poti alege sa faci una, doua sau mai multe serii, insa nici foarte multe nu sunt recomandate. In loc sa faci cate 6 serii Tabata, mai bine maresti efortul depus in cele 20 de secunde si chiar dai totul in decursul a 3-4 serii intense.
Pentru a gasi cele mai bune variante atunci cand cauti o banda de alergare, intra pe Sport-Mag.ro! Sigur te va surprinde placut varietatea produselor si modul profesionist de a rezolva lucrurile, de la primul contact pana la livrarea si intretinerea produsului. Tu cand “iesi” la alergat?