Botoşăneni captivi în toată lumea

la inchisoareInfractorii judetului au ajuns sa fie incarcerati pe mai multe continente, pentru fapte dintre cele mai grave, scrie, in editia sa de vineri, Monitorul de Botosani.

Plecati din tara pentru a-si construi o noua viata, zeci de botosaneni au ajuns sa zaca prin puscariile din Europa sau de pe alte continente. Statele Unite, Venezuela, Suedia, Luxemburg, Belgia, Slovacia sau Austria sunt doar cateva dintre tarile in care botosanenii au ajuns dupa gratii. Numai in primele patru luni ale acestui an, cei de la Serviciul de pasapoarte au primit comunicari cu privire la incarcerarea a 56 de botosaneni in nu mai putin de 15 state, cei mai multi fiind inchisi in Italia (18), Grecia (9), Spania (7) sau Cipru (5). „Trafic de droguri, infractiuni de crima organizata, omoruri, talharii, violuri, furturi sau infractiuni la regimul rutier sunt faptele pentru care botosanenii au ajuns sa fie arestati sau condamnati peste hotare”, a declarat comisarul Viorel Gaidur, seful Serviciului de pasapoarte.

Printre ultimii inchisi figureaza o tanara de 26 de ani, A.G., arestata in Brazilia pentru transport de droguri si E.H. de 39 de ani, condamnat in Grecia la 44 de luni de inchisoare si plata a 3.500 de euro pentru furt. „Conform procedurilor internationale, ni se comunica locul de detinere pentru a anunta familia, dar situatia pe care o detinem noi nu-i include si pe cei arestati ca urmare a punerii in aplicare a mandatelor europene de arestare”, a explicat Viorel Gaidur. Lor li se adauga insa alti 100 de botosaneni inchisi anul trecut pe diverse meridiane ale lumii. Iar situatia nu este noua. Doi botosaneni, V. I., de 42 de ani, si A. M., de 28 de ani, au fost arestati si ei in iunie 2009 in Venezuela, fiind banuiti ca fac parte dintr-o retea internationala de trafic de droguri. Retinuti pe aeroportul international Simon Bolivar, in timp ce incercau sa se imbarce la bordul unui avion cu destinatia Spania, ei au fost condusi la un spital, unde medicii le-au scos din stomac 1,866 kilograme de cocaina puritate 76%.

Inchisoare pe viata in SUA

Cea mai mare pedeapsa primita de vreun botosanean peste hotare este condamnarea pe viata a lui Robert Ciaprazi. Plecat in Statele Unite, tanarul, pe atunci de numai 22 de ani, era arestat la inceputul lui 1991 sub acuzatia de complicitate in rapirea unui copil. Desi nu a recunoscut participarea, el a fost inculpat si condamnat la inchisoare pe viata, cu posibilitate de eliberare conditionata dupa 25 de ani. Desi a cerut de mai multe ori extradarea in Romania, nu a avut nicio sansa in fata autoritatilor americane. O pedeapsa la fel de grea a primit anul acesta si botosaneanul Ion Clamparu. Considerat a fi capul celei mai mari retele de prostitutie din Europa, Clamparu a fost arestat si apoi condamnat in Spania la 30 de ani de inchisoare pentru proxenetism si exploatare sexuala. In sentinta magistratilor spanioli se arata ca botosaneanul ar fi actionat impreuna cu trei „locotenenti” inca din 2000, cand ar fi racolat peste 100 de femei sub promisiunea unui loc de munca in Spania. Ajunse la destinatie, victimele erau gasite datoare, batute, terorizate, violate, li se luau documentele si erau obligate sa intretina raporturi sexuale. Anchetatorii spun ca in acest fel Clamparu si oamenii lui ar fi obtinut de-a lungul anilor milioane de dolari si de euro, bani care ar fi fost „investiti” in cumparare de influenta.

Situatia cu botosanenii incarcerati peste hotare incepand din 2012
Tara Nr.
Italia 18
Grecia 9
Spania 7
Cipru 5
Marea Britanie, Belgia 3
Franta, Germania 2
Austria, Brazilia, Cehia, Luxemburg, Polonia, Slovacia, Suedia 1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *