Peste 200 de botoşăneni îşi cer retroactiv contribuţiile la CAS

Ghiseu Casa Judeteană de Pensii Botoşani

Peste 200 de pesionari botoşăneni au depus cereri la Casa Judeţeană de Pensii pentru recuperarea contribuţiei virată la fondul asigurărilor sociale de sănătate. Pensionarii cu pensii sub 740 lei vor să li se restituie contribuţia la sănătate de 5,5%, sumă care le-a fost reţinută din ianuarie anul trecut.  

În ultimele două săptămâni, la Casa Judeţeană de Pensii au fost depuse peste 200 de cereri prin care pensionarii îşi manifestă nemulţumirea vizavi de reţinerea contribuţiei de asigurări de sănătate. Din informaţiile pe care le avem la această dată, în intervalul imediat următor urmează ca forurile superioare, în speţă Guvernul României şi Ministerul Muncii, să elaboreze un act normativ prin care se va reglementa această situaţie delicată cu care se confruntă plătitorii de contribuţii de asigurări sociale din ţară„, a spus Cătălin Dupir, purtătorul de cuvânt al CJP.

La nivelul judeţului Botoşani de noile reglementări se vor bucura 23.000 de pensionari.

Potrivit Ordonantei (107/2010) privind contribuţia pentru sănătate a pensionarilor, pentru modificarea si completarea Legii privind reforma in domeniul sanatatii, persoanelor care beneficiaza de pensii de peste 740 de lei li se retine, de la 1 ianuarie 2011, 5,5 % contributii de sanatate.
 
Pe 13 martie, Curtea Constitutionala a constatat ca dispozitiile unui articol din Legea privind reforma in domeniul sanatatii sunt constitutionale in masura in care se interpreteaza in sensul ca procentul de 5,5 se aplica numai asupra veniturilor din pensii care depasesc 740 de lei.
Modalitatea de calcul va fi aplicata din luna mai, potrivit deciziei Curţii Constituţionale privind constituţionalitatea prevederilor articolului din Legea privind reforma in domeniul sanatatii.
 
Din aceasta cauza pensionarii cu pensii mai mici de 740 de lei nu vor mai plăti, din mai, contribuţia de 5,5% pentru asigurări sociale de sănătate.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *