Noua lege a sănătăţii scoate în stradă cadrele medicale

liderii SanitasSindicaliştii din sănătatea botoşăneană merg să protesteze la Bucureşti. Nemulţumirea cadrelor din sănătate pleacă de la noua Lege a sănătăţii care dezavantajează cadrele medicale, susţin sindicaliştii, dar şi cetăţenii. Astfel, pe 7 mai, 30 de cadre medicale din Botoşani vor merge la Bucureşti pentru a picheta Ministerul Sănătăţii.

Pichetarea Ministerului Sănătăţii va avea loc timp de două săptămâni, pichetare care se face treptat, în fiecare zi de alte judeţe. Facem aşa ca să înţeleagă Ministerul Sănătăţii foarte bine că problemele sunt în toate judeţele ţării, nu numai în Bucureşti. Pe 7 mai, se vor deschide acţiunile de protest, iar noi suntem primii care participăm. Vor mai fi prezenţi colegii de la Bucureşti, Bistriţa Năsăud şi Bihor. Această lege nu ne satisface. Se doreşte introducerea pe scară cât mai mare a privatizării şi transformarea sistemului public, abrupt, într-un sistem privat„, a declarat Octavian Dumitru, liderul Sanitas Botoşani.

Dumitru susţine că privatizarea spitalelor ar afecta 70% din populaţia ţării, în special cetăţenii cu venituri mici, şi ar ruina unităţile sanitare.

Totodată, sindicaliştii botoşăneni vor strânge semnături împotriva proiectului privind noua lege a sănătăţii. Liderul Sanitas Botoşani mai spune că o altă nemulţumire vizează salariile personalului sanitar, dar şi condiţiile grele de muncă din spitale datorită personalului subdimensionat. Acesta spune că mulţi dintre angajaţi nu şi-au luat concedii cu anii, pentru că nu are cine să-i înlocuiască. Sindicatele din sănătate mai cer revenirea la salariile avute în 2010.

Sunt secţii, compartimente, laboratoare care sunt lipsite de personal. Se lucrează în ture şi cred că Direcţia de Muncă şi Inspectoratul de Muncă dacă ar şti exact cred că ar lua nişte măsuri împotriva celor care acceptă asemenea situaţii. Rezolvare nu găsim. Să vă dau un exemplu: la un compartiment unde ar trebui să fie şase asistenţi lucrează doar patru, dintre care unul sau doi sunt gata de pensionare„, a adăugat Dumitru.

Pichetările vor continua la sediul MS până pe 18 mai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *