Votul ar putea fi obligatoriu

alegeri, stampila si buletin de votSenatul a adoptat tacit, marţi, o propunere legislativă care introduce votul obligatoriu pentru cetăţenii români, informează Realitatea TV. Proiectul, iniţiat de deputaţii Tudor Ciuhodaru şi Mircia Giurgiu, prevede sancţiuni drastice pentru absenteism, de la o amendă de 1000 lei până la suspendarea dreptului de a vota. Propunerea va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor.

Proiectul prevede şi o serie de sancţiuni pentru absenţa de la vot: o amendă de 1000 lei pentru prima neprezentare, o amendă de 1000 lei şi restricţionarea posibilităţii de a obţine orice fel de fecilităţi fiscale, ajutoare, indemnizaţii de la bugetul de stat la a doua neprezentare, şi  o amendă de 1000 lei plus suspendarea dreptului la vot pentru mai mult de două neprezentări.

„Votul obligatoriu ar avantaja şi pe cei care nu vor să voteze niciunul dintre partide. De aceea, ar putea fi introdus votul negativ, respectiv cetăţeanul să aibă şi opţiunea de vot împotrivă, introdusă pe buletinul de vot sub forma – niciunul dintre cei de mai sus”, mai scriu iniţiatorii.

Efectele votului obligatoriu

În viziunea celor doi deputaţi, votul obligatoriu ar duce la reducerea drastică a fraudării şi mitei electorale, responsabilizarea candidaţilor şi a partidelor politice, legitimitatea crescută a Parlamentului şi preşedintelui, responsabilizarea populaţiei şi creşterea conştiinţei civice.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/votul-obligatoriu-adoptat-de-senat-sanctiuni-drastice-pentru-absenteism_932631.html#ixzz1rrBAIJQ7

One thought on “Votul ar putea fi obligatoriu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *