Vezi ce activităţi au derulat şcolile din Botoşani în programul „Şcoala altfel”

Scoala altfel Scoala 11În cadrul Programului ”Școala altfel”, 2 – 6 aprilie 2012, în Şcoala Nr. 11 Botoşani au loc activități nonformale, interesante, care să valorizeze talentele, preocupările extra-şcolare şi competenţele elevilor în domenii cât mai diverse şi interesante: activităţi culturale, tehnico-ştiinţifice, sportive, de educaţie pentru sănătate şi stil de viaţă sănătos, ateliere de teatru, dans, muzică, arte plastice, competiţii organizate la nivelul şcolii, dezbateri, mese rotunde, excursii etc.

Astăzi, 4 aprilie 2012, a avut loc un Târg de produse hand – made care a avut un real impact asupra elevilor şi părinţilor. Evenimentul a fost promovat prin afişe publicitare în şcoală, iar elevii şi-au pregătit spaţiul de expunere pe coridoarele şcolii sau în sălile de clasă cu multă imaginaţie şi originalitate. Oferta a fost una mai mult decât generoasă – de la felicitări, ouă încondeiate, jucării, la prăjituri, icoane sau obiecte decorative. Unele produse au fost create la orele de abilităţi practice sau educaţie plastică, iar prăjiturile au fost realizate cu ajutorul părinţilor sau chiar de ei, spre deliciul tuturor copiilor.

Târgul organizat astăzi a dat plus-valoare întregii comunităţi şcolare: competenţe, coeziune, spirit de echipă şi, nu în ultimul rând, a adus un zâmbet elevilor şi dascălilor implicaţi.

scoala oraseniÎn săptămâna altfel, elevii şi cadrele didactice ale Şcolii cu clasele I-VIII Orăşeni Deal  şi-au propus să consolideze relaţiile de prietenie şi să iniţieze colaborări educative cu diverse instituţii, la nivel local, judeţean şi regional.

Proiectul pe care l-au propus se numeşte „ Cultura – un mod de viaţă” şi se constituie ca  o încercare de evadare din cotidian. Structurat pe 5 teme mari, ce corespund fiecare unei zile din săptămână , proiectul este alcătuit din activităţi propuse de Consiliul Elevilor( excursii, drumeţii, donare de alimente, jocuri sportive)  şi cadrele didactice(parteneriate cu grădiniţe şi şcoli din Botoşani şi Suceava, activităţi cu caracter ecologic).

Astfel, luni , Ziua Democraţiei, au fost procurate şi donate alimente unor familii nevoiaşe din sat, activitatea fiind un pas din Proiectul  cu caracter permanent „ Bunăvoinţa” .Nu doar copiii, ci şi părinţii au fost receptivi , demonstrând că relaţiile de prietenie şi ajutor reciproc din interiorul satului sunt intense.

În ziua Democraţiei, fiecare clasă a organizat drumeţii excursii şi vizite. Prichindeii de grădiniţă au luat o binemeritată pauză  pe terenul de joacă din Parcul Mihai Eminescu, după care au participat  la o activitate educativă , alături de colegii din clasele I-IV, la ISU Botoşani. Colegii mai mari( clasele V-VIII)  au descoperit că o drumeţie la pădure îmbunătăţeşte  relaţiile dintr-un colectiv şi este o alternativă  de petrecere a timpului liber mai amuzantă decât calculatorul.

Şi pentru că protecţia naturii este una dintre problemele intens mediatizate, Ziua Eco s-a dorit o luptă pentru mediu. În parteneriat cu Şcoala cu clasele  I-VIII Nr. 1 Hârtop şi cu Şcoala cu clasele I-VIII Nr. 8 Suceava, preşcolarii şi elevii claselor I-VIII   din Orăşeni Deal au plantat puieţi, au curăţat zone de pădure şi parcuri, au realizat afişe ecologice ce vor fi amplasate pe teritoriul localităţilor menţionate.

scoala albesti„ Săptămâna altfel ” a fost întâmpinată cu entuziasm și de elevii claselor V – VIII de la Școala generală Albești 2. Activitățile care s-au desfășurat au fost variate și numeroase. În cadrul unor activități ca „ Conduc sau sunt condus?” elevii și-au pus în aplicare cunoștințe de educație și cultură civică, de limbă română, istorie, învățând care sunt calitățile unui lider efcient și contribuția pe care o  are fiecare membru al echipei la reușita grupului. Deosebit de relevant în acest sens a fost parteneriatul cu Primăria Albești care i-a sprijinit pe elevi și în activități de ecologizare și voluntariat.

În cadrul activităților de educație pentru sănătate, elevii împreună cu profesorii au învățat să prevină boli transmisibile și să-și păstreze sănătatea printr-o alimentație corespunzătoare. Elevii au avut ocazia să-și descopere și exercite talentele artistice în cadrul unor activităţi ca „Artistul din mine”, „ Micul Picasso”.

Profesorii diriginți Anca Cîrneală, Carmen Voinea, Loredana Zănoagă, Ionuț Cîșlaru au îndrumat și încurajat elevii să vină cu idei pentru a-și descoperi mai multe fațete ale personalității.

Scoala altfel Scoala albestiAvând ca motto Tradiţiile şi obiceiurile sunt comori de artă şi simţiri, la Şcoala cu clasele I-VIII Albeşti s-a desfăşurat activitatea „Obiceiuri şi tradiţii de Paşte”, în cadrul săptămânii „Şcoala altfel”.

Sub îndrumarea profesorilor coordonatori Mihaela Chitic, Irina Crăciun şi a directorului adjunct Gabriela Buciumanu, elevii au participat la următoarele ateliere de lucru: „Şezătoare”, „Tradiţii şi obiceiuri de Paşte” – masă rotundă, „Ornamente şi decoraţiuni pentru Paşte”, „Încondeierea ouălor”.

La această activitate elevii au încondeiat ouă, desenat, cântat, au înţeles semnificaţia sărbătorii Paştelui şi datoria omului de a păstra tradiţiile străbune.

În preajma sărbătorii Paştelui trăim nostalgia desăvârşirii noastre spirituale. Sărbătoarea ne transpune pe un tărâm spiritual deosebit şi aduce în sufletele noastre trăiri intense. Ne împăcăm cu noi înşine şi semenii prin iubire,iertare şi prin bucuria de a fi împreună”, a declarat prof. Mihaela Chitic.

Scoala altfel la Dimitrie NegreanuO altă zi „altfel”  la Grupul Şcolar „Dimitrie Negreanu”

 A fost ziua excursiilor tematice. Pentru ceilalţi elevi,  care au rămas în unitatea şcolară,  acţiunile organizate au vizat dezvoltarea comportamentelor sănătoase şi responsabile în cazul situaţiilor de urgenţă. Prin materialele puse la dispoziţie de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul Teritorial de Muncă, elevii şi-au însuşit noţiuni clare din domeniu: delimitări conceptuale, clasificarea incendiilor, măsuri de prim ajutor, tipuri de accidente, proceduri pentru situaţii de urgenţă. A avut loc un exerciţiu practic de evacuare în situaţia de urgenţă creată de izbucnirea unui incendiu urmat de o demonstraţie a utilizării unui stingător pe bază de bioxid de carbon, de tip G2. Membrii cercului de asigurare a siguranţei „Cu viaţa mea apăr viaţa” au încheiat cu o aplicaţie de acordare a primului ajutor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *