„Sluga perfectă” a soţilor Ceauşescu este din judeţul Botoşani

În întregul regim comunist nu a existat figură mai slugarnică decât Emil Bobu (85 de ani), ministru de interne (1973- 1975) şi viceprim-ministru al guvernului (1980-1982). Foarte apropiat după 1982 de Elena Ceauşescu, aflat însă mereu şi în spatele lui nea Nicu, Bobu a stat după Revoluţie câţiva ani la închisoare, iar apoi a dispărut din peisaj, încercând să-şi ascundă urmele.

Născut pe 22 februarie 1927, în comuna Vârfu Câmpului (judeţul Botoşani), Emil Bobu s-a înscris la 18 ani în Partidul Comunist, aspect care avea să-i modeleze fundamental destinul. De meserie strungar, Bobu “a ars” repede etapele ascensiunii în ierarhii, în 1961 ajungând deja membru în Marea Adunare Naţională. De aici până la funcţia de ministru şi apropiat al cuplului Ceauşescu nu a mai fost decât un pas. Cei care l-au cunoscut şi care au scris de-a lungul timpului despre el l-au supranumit “sluga perfectă” a soţilor Ceauşescu. Din dorinţa de a-i fi pe plac fie Elenei, fie lui nea Nicu, Bobu ajunsese să aprobe din cap orice început de frază al celor doi, fără să mai aştepte finalul enunţului.

Ultima întreţinere îl costă 294,84 de lei

Dovadă a importanţei sale în cadrul aparatului comunist stă şi faptul că, alături de Manea Mănescu, şi-a găsit un loc în elicopterul care a decolat de pe Comitetul Central, pe 22 decembrie 1989, avându-i la bord şi pe soţii Ceauşescu.

Acuzat în ianuarie 1990 de genocid, alături de alţi “grei” ai PCR – Manea Mănescu, Tudor Postelnicu şi Ion Dincă -, Bobu a fost condamnat iniţial la închisoare pe viaţă, ulterior pedeapsa fiind schimbată în doar 10 ani de detenţie. A ieşit mult mai repede, după câţiva ani, pe caz de boală, şi a avut grijă să răspândească zvonul că s-a retras la ţară.

Rudele din Botoşani au confirmat doar că Bobu a mai trecut o singură dată prin Vârfu Câmpului, acum mai bine de 15 ani, când i s-a dat în proprietate un hectar de pădure. Până la urmă, după căutări intense, l-am găsit pe cel care a fost mâna dreaptă a Ceauşeştilor chiar în Bucureşti, într-un bloc cu patru etaje situat în zona Floreasca din Capitală. Ca toată lumea, şi Bobu are de tras de pe urma ultimei ierni, care i-a adus pe luna ianuarie o întreţinere de fix 294,84 de lei pentru locuinţa sa, singura cu gratii la geamuri, deşi este situată la etajul 1.

Soţia i-a murit acum cinci ani

Stă singur, după ce acum 5 ani i-a murit soţia, Maria, ultimul ministru al justiţiei din regimul Ceauşescu (1987-1989), dar are noroc cu cele două fete ale sale, care-l vizitează mai mereu şi care au grijă de el. La 85 de ani, cu tot trecutul agăţat de spate precum un sac cu cărămizi, Emil Bobu trăieşte prezentul concret al unui pensionar care are viaţa înainte.

«Sunt sătul de politică, mi-a ajuns!»

Emil Bobu şi-a mascat cu greu surprinderea că a fost descoperit, după atâţia ani, şi a încercat să se eschiveze de la un interviu. Până la urmă, a acceptat o discuţie de câteva minute.

Libertatea: Ce faceţi, domnule Bobu?
Emil Bobu: Ce să fac, bine, merg la cumpărături.

Cum staţi cu sănătatea?
Sunt bine, mă simt foarte bine. Ies mereu să-mi cumpăr pâine, lapte… După care mă întorc să mai stau puţin prin parc. Îmi face bine aerul curat.

Vecinii spun că sunteţi darnic cu cei care vă mai cer câte un ban…
(Râde)… Nu am eu foarte mulţi bani, dar le dau câţiva firfirei. Sunt oameni amărâţi, care vin şi cerşesc. Trebuie să le dai…

E diferenţă între lumea politică de acum şi cea de pe vremea dumneavoastră?
Nu vreau să vorbesc nimic despre politică. Sunt prea sătul, credeţi-mă, mi-a ajuns!

Comuniştii de frunte bat recorduri de longevitate!

Ajuns la 85 de ani, Emil Bobu completează o amplă listă cu foste nume mari ale nomenclaturii comuniste care au bătut recorduri de longevitate. Deşi, conform unui studiu publicat anul trecut, media de vârstă a bărbaţilor din România este de 68,5 ani, simpla enumerare a datelor de naştere ale “vârfurilor” PCR arată că acestea au trăit sau trăiesc mult şi bine. Manea Mănescu, fost ministru de finanţe şi prim-ministru, a trăit 93 de ani, Gheorghe Maurer, prim-ministru, a murit la 98 de ani, Constantin Dăscălescu, prim-ministru, a trăit şi el 80 de ani, Paul Niculescu Mizil, ministru de finanţe şi al învăţământului, a murit la 85 de ani, Gheorghe Apostol, ministru al agriculturii, a trăit până la 97 de ani, iar Ştefan Andrei, ministru de externe, tocmai a împlinit, pe 29 martie, 81 de ani!

Sursa: Libertatea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *