Bani publici pierduţi din cauza licitaţiilor incorecte de la Consiliul Judeţean



Consiliul JudeteanJudeţul Botoşani pierde o importantă sumă de bani din cauza licitaţiilor lipsite de transparenţă organizate de Executivul Consiliului Judeţean (CJ). Instituţia condusă de Mihai Ţâbuleac a pierdut procesul intentat Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) şi va trebui să achite sancţiunea dictată de oficialii de la Bucureşti, care au constatat nereguli în organizarea unor licitaţii pentru atribuirea lucrărilor de drumuri.

Curtea de Apel Suceava s-a pronunţat în dosarul dintre MDRT şi CJ Botoşani, respingând ca nefondată acţiunea autorităţii din Botoşani, care a contestat actul de control emis de Direcţia de Control şi Verificare a Utilizării Fondurilor Comunitare din cadrul MDRT. 

Vă reamintim că judeţul Botoşani a fost amendat, în luna august 2011, de MDRT pentru modul în care a organizat licitaţiile pentru atribuirea lucrărilor din cadrul programelor cu finanţare europeană. Consiliul Judeţean a fost sancţionat cu o sumă de nu mai puţin de 726.000 de lei (25% din valoarea proiectului) pentru deficienţe în achiziţiile publice derulate în Programul Operaţional Regional- Axa 2 privind îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale. Neregulile constatate se referă la cele două drumuri realizate prin POR. Este vorba de „Modernizare DJ 291B Lozna – Dersca – Mihăileni” şi„Modernizare DJ 294B Mihălăşeni DN 24C”.

Verificarea procedurilor de achiziţie publică a fost realizată la cererea Comisiei Europene, după auditul efectuat de aceasta în perioada 28 martie – 1 aprilie 2011. Atunci, CE a constatat anumite deficienţe în aplicarea procedurilor de achiziţie publică de către beneficiari la 4 proiecte verificate. MDRT a verificat toate cele 124 de proiecte finanţate în cadrul Axei 2. În urma verificărilor s-au propus corecţii financiare care variază între 5% şi 25% din valoarea contractelor de lucrări. Valoarea totală a corecţiilor propuse este de 179.948.186 lei care reprezintă 5,58% din valoarea contractelor de lucrări încheiate în cadrul Axei 2“, a anunţat ministrul de atunci Elena Udrea.

Pentru judeţul Botoşani, dar şi pentru alte cinci judeţe din ţară (Brăila, Teleorman, Prahova, Dâmboviţa, Ilfov), MDRT a emis procese-verbale cu titlu de creanţă, ceea ce înseamnă, practic, că Botoşaniul, prin Consiliul Judeţean, este bun de plată.

Iată soluţia Curţii de Apel Suceava:

19/03/2012 Respinge cererea
Solutie: Respinge ca nefondată acţiunea. Cu drept de recurs. Pronunţată în şedinţă publică.

One thought on “Bani publici pierduţi din cauza licitaţiilor incorecte de la Consiliul Judeţean

  1. De ce oare licitatia a fost lipsita de transparenta? Cum ramane cu lozinca – IN SLUJBA CETATEANULUI ? Cine plateste amenda?
    Daca si fostul ministrul din propriul partid din care faceti parte domnule Tibuleac v-a amendat, este clar de transparenta licitatiilor, de corectitudinea lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *