„Moartea albastră”, prevenită în zece comune din judeţ printr-un proiect transfrontalier

Directia de Sanatate Publica Botosani deruleaza cu fonduri europene,  incepind cu luna martie, proiectul trasnfrontalier, in parteneriat cu Raionul Hliboca- Ucraina, “Prevenirea sindromului mortii albastre”.

Proiectul are o valoare de  145.944 euro  şi va fi aplicat în mai multe localităţi ale judeţului Botoşani. Acesta vizează realizarea, în zona ţintă, a unui studiu geo-hidrologic în vederea identificării unor surse de apă sigură, precum şi realizarea unor fîntîni în aceste localităţi, pe baza rezultatelor studiului. Studiul se va realiza in localităţile Pomarla, Dersca, Mihaileni, Calarasi, Rauseni, Todireni , Hlipiceni , Lunca, Flamanzi si Cristesti.

Un alt obiect al proiectului este acela de consolidare a cooperării transfrontaliere româno – ucrainene în domeniul protecţiei mediului în zona ţintă şi creşterea gradului de implicare pro-activã a actorilor locali în identificarea, evaluarea şi diminuarea poluării, precum a nivelului de conştientizare a problemelor de sănătate publică pentru locuitorii din zona ţintă.

Pe parcursul derulării sale, proiectul va ajuta la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei din zonă, prin reducerea numărului de cazuri de intoxicaţii cu nitraţi şi nitriţi

Rezultatele concrete ale proiectului vor fi: 10 fîntîni – sursă de apă sigură pentru 10 localităţile mentionate, un studiu geo-hidrologic realizat, privind zonele în care există posibilitatea de a construi fîntîni de siguranţă, un studiu privind calitatea apei din fîntînile aflate în zona cuprinsă în proiect.

Judeţul Botoşani este cunoscut ca avand cele mai multe fantani cu nitriţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *