Program naţional pentru lupta cu cancerul

cadre medicaleToate botosanencele cu varsta cuprinsa intre 25 si 64 de ani sunt asteptate la medicul ginecolog in cadrul unui program de screening pentru depistarea timpurie a cancerului de col uterin

Proiectul initiat de Ministerul Sanatatii va intra in dezbatere publica pe 1 aprilie, iar in 10 zile de la aprobare va deveni functional. Testul Babes-Papanicolau va fi efectuat timp de cinci ani gratuit, bugetul alocat pentru acest proiect fiind de 72 de milioane de lei.

Astfel, in cadrul programului se vor constitui in spitale retele de screening care vor cuprinde centre de informare, consiliere si mobilizare a populatiei feminine eligibile in varsta de peste 25 de ani, centre de recoltare a materialului celular cervico-vaginal, laboratoare de analize medicale in domeniul citologiei cervico-vaginale, centre de diagnostic si tratament a leziunilor precursoare sau incipiente depistate.

„Daca nu se intervine efectiv prin programe de prevenire si screening, numarul de cazuri noi de cancer va creste cu 50% pana in 2020. La femei cancerul de col uterin este a doua cauza de mortalitate, dupa cel mamar”, a declarat Lidia Onofrei, purtator de cuvant in cadrul Directiei de Sanatate Publica. 

Conform specialistilor, anul trecut, in Botosani au fost depistate peste 100 de cazuri noi de cancer de col uterin si cam tot atatea cazuri de cancer la san, iar in Romania anual 3.400 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col.

Sursa: Monitorul de Botoşani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *