Cât dă şi cât primeşte înapoi de la bugetul de stat judeţul Botoşani. Compară cu alte judeţe

Jurnalistii de la Gandul au facut o radiografie financiara a tuturor judetelor din Romania
Statul a incasat anul trecut de la toate judetele si Municipiul Bucuresti taxe si impozite in valoare de peste 25,5 miliarde de euro. Catre judete s-au intors de la bugetul de stat, sub forma cotelor defalcate din impozitul pe venit si din taxa pe valoare adaugata, circa 6,5 miliarde de euro, potrivit datelor furnizate gandul de catre Ministerul Finantelor Publice.

Astfel, la nivel national din fiecare 100 de euro incasati la bugetul central, in judet s-au intors in medie 25 de euro, reiese din datele oficiale. Cu toate acestea, in 15 judete sumele virate catre bugetele locale au fost mai mari decat taxele si impozitele platite statului.

In Vaslui, Botosani, Teleorman, Calarasi, Vrancea, Caras-Severin, Suceava, Neamt, Mehedinti, Dambovita, Ialomita, Tulcea, Gorj, Maramures si Olt sumele care s-au intors de la bugetul de stat la bugelete locale au depasit valoarea taxelor si impozitelor colectate la nivel judetean.

In alte sase judete si in Municipiul Bucuresti, sumele primite inapoi de la stat au reprezentat mai putin de 50% din valoarea taxelor si impozitelor colectate la nivel judetean si virate la bugetul central. Valoarea taxelor si impozitelor incasate la bugetul central din fiecare judet in parte este direct proportionala cu populatia, cu numarul de angajati si cu marimea mediului de afaceri.

Sursa date: Ministerul Finantelor Publice // Nota: Procentul insemnat pe harta reprezinta raportul dintre 1) banii virati la bugetul de stat din taxele si impozitele colectate in fiecare judet in parte si 2) banii care s-au intors de la bugetul central la bugetele locale in 2011.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *