Fermierii care vor da foc miriştilor, scoşi de la plata de APIA

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura ( APIA ) – Centrul Judetean Botosani , informeaza fermierii cu privire la nerespectarea Bunelor conditii agricole si de mediu  (GAEC ) 5 si 8 , prin care nu este permisa arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum si a vegetatiei pajistilor permanente.

  APIA  Botosani reaminteste agricultorilor importanta respectarii  Bunelor conditii agricole si de mediu ( GAEC ) 5 si 8 emise de Uniunea Europeana ( UE ) prin care aceste incendieri nu sunt permise, tocmai pentru a mentine materia organica in sol prin aplicarea masurilor de gestionare minima a miristilor, respectiv mentinerea unui nivel minim de intretinere a solului prin protejarea pajistilor permanente. Potrivit standardelor, cei care utilizeaza teren arabil ( inclusiv pajisti temporare ) nu trebuie sa arda miristile sau resturile vegetale rezultate dupa recoltarea culturilor (paie de cereale paioase,vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapita etc.), inclusiv miristile sau iarba ramasa dupa cosirea pajistilor temporare.

   Agricultorii care nu respecta bunele practici agricole si de mediu, prin arderea miristilor si resturilor vegetale de pe terenul arabil, precum si a vegetatiei de pe pajistile permanente, risca sa fie penalizati prin reducerea sumei totale de plata pe suprafata provenita din fondurile europene si nationale. In cazul nerespectarii intentionate , fermierul este exclus de la plata pentru anul calendaristic in cauza. Daca amploarea , gravitatea sau persistenta nerespectarii intentionate, fermierul va fi exclus de la masura respectiva si in anul calendaristic  urmator.

   De asemenea, conform H.G. nr. 537 / 2007 privind stabilirea si sanctionarea  contraventiilor la normele de prevenire si stingere a incendiilor, constituie contraventie arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deseurilor si a altor materiale combustibile, fara obtinerea permisului de lucru cu foc si fara luarea masurilor pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati, sanctiunea aplicata fiind amenda – de la 1000 lei la 2500 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *