A devenit cetăţean de onoare la 100 de ani

Gheorghe Sancovit la 100 de aniUn fost jandarm din localitatea Hudeşti a primit marţi distincţia de cetăţean de onoare al comunei. Veteranul de razboi a primit placheta, diploma, dar si florile şi tortul aniversar exact în ziua in care a împlinit un secol de viaţă.

Gheorghe Sâncoviţi s-a născut pe 13 martie 1912. A îmbrăţişat cariera millitară devenind jandarm. La 35 de ani, a plecat să lupte în Al Doilea Război Mondial în fosta Uniune Sovietică. Şi-a lăsat copiii mici acasă şi s-a întors abia după opt ani. În această perioadă a participat efectiv la război, iar apoi, timp de şase ani a stat prizonier în lagărele ruseşti.

Am lăsat copiii mici când am plecat de-acasă şi i-am găsit flăcăi. Am lucrat în Rusia, în mina de cărbuni, şase ani de zile”, povesteşte, cu emoţie, Gheorghe Sâncoviţi.

Absenţa sa timp de opt ani de acasă a făcut ca familia să creadă că a murit. De altfel, soţia i-a şi făcut slujba de pomenire pentru morţi.

Când s-a întors tata din război şi din prizonierate, avem 12 ani. Din 43 până în 51 nu s-a mai răspuns cu noi. În ţară a venit şi a stat un an, dar nu le-o dat voie să ne scrie. Mama a făcut parastas la biserică. O zis că-i mort. În 51, ne-am trezit că o venit acasă. Ne-o povestit multe, cum îl torturau, cum nu avea ce mânca”, a spus Neculai Sâncoviţi, fiul lui moş Gheorghe

Gheorghe Sâncoviţi a învins de nenumărate ori greutăţile vieţii, iar, din acest motiv, a devenit pentru comunitate un model. Primarul comunei Hudeşti, Viorel Atomei, dar şi prefectul Cristian Roman şi şeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, au ţinut, astăzi, când bătrânul a împlinit 100 de ani, să îi fie aproape şi să îşi manifeste recunoştinţa faţă de acesta. Comuna i-a oferit distincţia de cetăţean de onoare, iar Jandarmeria o plachetă şi diploma aniversară.

Este un exemplu de forţă, de putere şi de tărie”, a spus prefectul Cristian Roman, care i-a dăruit aniversatului un buchet de flori.

Dumnealui are foarte amintiri legate de perioada respectivă. Îl apreciem că nu a uitat că a fost militar, că a fost jandarm”, a spus şeful Jandarmeriei din Botoşani.

Lui Sâncoviţi i-au urmat generaţii întregi de copii, nepoţi şi strănepoţi. Cu toţii s-au adunat, marţi, la ziua lui

Sunt mândră că a ajuns la 100 de ani şi că sunt nepoata lui. Nu m-am gândit niciodată la asta”, a spus Alexandra Ştefură, strănepoată.

Moş Gheorghe a petrecut, marţi, ore în şir alături de cei dragi. El îşi doreşte ca toată lumea să se adune din nou în jurul lui anul viitor dar şi peste cel puţin cinci ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *