Revoltă de la banii pentru agricultori

Mai multi sateni din Vorona reclama ca le-au fost dijmuite subventiile si o acuza pe casierita de la CEC.

Subventiile acordate proprietarilor de terenuri prin intermediul Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA) starnesc patimi si isca scandaluri. La Vorona, mai multi sateni s-au plans ca ar fi primit de la Agentia CEC Bank cu 20 de lei mai putin decat li se cuvenea. Oamenii spun ca una scria pe chitanta eliberata de casierita si alta era suma primita. Cei 20 de lei nu reprezinta o suma uriasa insa, daca „dijma” a fost aplicata in cazul fiecarui beneficiar, la 1.000 de familii cate primesc subventii APIA, totalul se duce undeva la 20.000 de lei.

Prima care a sesizat ca ceva este in neregula a fost Cornelia Pricope, dupa ce mama ei, Eugenia, din Vorona Teodoru, a mers pe 21 februarie la agentia CEC Vorona sa ridice subventia si in loc de 495 de lei, cat scria pe chitanta, femeia ar fi primit 475 de lei. Batrana a revenit cateva ore mai tarziu si a cerut diferenta, dar a fost refuzata pe motiv ca banii ar fi ramas in cont pentru ca acesta sa fie activ in continuare. Ulterior, fiica batranei s-a interesat de conditiile efectuarii platilor, iar in urma demersurilor, casiera de la agentia CEC i-a achitat batranei cei 20 de lei retinuti initial.

Cum acelasi lucru l-au patit si alti batrani din sat, iar practica nu ar fi noua, Cornelia Pricope a decis sa mearga la Serviciul de Investigarea Fraudelor (SIF) si la Sucursala CEC Bank pentru a denunta cele intamplate. „Cu batranii stiti cum e – ei  spun ca, daca si-a oprit si ea oleaca si ne-a dat si noua, tot e bine. Dar nu e corect, ca banii nu-i da doamna de la CEC”, a spus Cornelia Pricope.

Ieri, un alt batran din Icuseni, Ioan Petre Ciubotaru de 89 de ani, a mers la politie pentru a reclama aceeasi practica. Barbatul a fost la Agentia CEC pe 10 februarie pentru a ridica subventia de la APIA si in loc de 920 de lei cat ar fi trebuit sa ridice, a primit 900 de lei. „Eu nu am furat in viata mea si nici nu vreau sa fiu furat”, a mentionat batranul.

Anchete incepute de CEC si politie

In urma sesizarii, reprezentantii sucursalei CEC Bank Botosani au declansat o ancheta interna, dar au refuzat sa comenteze situatia pana la finalizarea cercetarilor. Ieri, agentia CEC de la Vorona era inchisa, iar casiera nu a putut fi contactata pentru a-si exprima punctul de vedere. In schimb, cei din conducerea sucursalei iau in calcul oprirea unei sume minime pentru administrare si pentru ca un cont sa nu se inchida, dar in aceasta situatie oamenii trebuiau sa primeasca o chitanta de depunere, ori acest lucru nu s-a intamplat.

Plangerea depusa la SIF a fost inaintata politistilor de la Sectia de politie rurala Corni, care au initiat si ei mai multe investigatii pentru a stabili daca este vorba de o fapta de natura penala. „O sa efectuam verificari, iar la finalul cercetarilor ne vom pronunta asupra celor constatate”, a spus Cristian Lupu, din cadrul Sectiei de politie rurala Corni.

Sursa: Monitorul de Botosani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *