Cimitir privat, contestat de botoşăneni

cimitir_1Mai multi proprietari din zona unde ar urma sa fie infiintat un cimitir privat au depus sesizari prin care contesta proiectul.
Initiativa de amenajare a unui cimitir privat in zona Eternitatea a iscat reactii din partea botosanenilor care au case sau terenuri in zona. Acestia au depus sesizari la Primaria Botosani si Agentia pentru Protectia Mediului (APM). Investitorul, in persoana lui Aurel Anghelache, a solicitat certificat de urbanism de la Primaria Botosani si se afla acum la faza de obtinere a avizelor si de elaborare a Planului Urbanistic de Detaliu (PUD). Dana Boariu, directorul APM, a declarat ieri ca institutia a primit cinci sesizari, obiectul reclamatiilor fiind acela de a se respecta prevederile legale in ce priveste amenajarea unui cimitir.

Solicitarea investitorului a fost analizata in Comitetul Special Constituit, care functioneaza pe langa APM si din care fac parte reprezentantii mai multor institutii. La sedinta a participat si un reprezentant al investitorului. „Concluzia acestei prime intalniri in procedura de avizare a fost ca proiectul trebuie refacut pentru ca viitorul cimitir sa fie perimetral, la o distanta de 50 de metri de locuinte, iar in interiorul cimitirului trebuie sa se asigure cam trei metri de jur imprejur o perdea de protectie, prin plantarea de arbori. Mai mult, este necesar un studiu cu privire la nivelul panzei freatice in zona, urmat de obtinerea unui aviz din partea Apelor Romane„, a declarat Dana Boariu. Potrivit legislatiei, distanta de 50 de metri poate fi micsorata, dar numai printr-un studiu de impact asupra sanatatii populatiei. „Din punctul nostru de vedere orice solicitare isi continua procedura normala. Dureaza mai putin sau mai mult, in functie de complexitatea problemelor care apar”, a mai afirmat Dana Boariu. Concluziile comisiei au fost aduse si la cunostinta persoanelor care au depus sesizari.

Intentia de infiintare a unui cimitir privat a fost salutata de multi botosaneni, dat fiind faptul ca in ultimii ani municipiul Botosani s-a confruntat cu o criza a locurilor de veci. De cativa ani municipalitatea ia in calcul infiintarea unui cimitir, insa pana acum nu a avut la dispozitie terenul necesar pentru materializarea unui astfel de proiect.

Sursa Monitorul de Botosani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *