I.S.U. Botoşani vizitat de zeci de copii şi adulţi de Ziua Protecţiei Civile din România

ziua porti deschise isuMarţi, de „Ziua Porţilor Deschise”, organizată pentru a marca 79 de ani de la înfiinţarea Protecţiei Civile din România,  Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani a fost vizitat de aproximativ 200 de elevi şi cadre didactice de la unităţile de învăţământ din municipiul Botoşani, părinţi, dar şi simpli cetăţeni.   

Aceştia au petrecut mai multe ore în curtea Detaşamentului de Pompieri Botoşani din cadrul inspectoratului, timp în care au aflat o parte din tainele meseriilor de pompier şi pirotehnist. Specialiştii din cadrul Inspecţiei de Prevenire le-au prezentat musafirilor tehnica de intervenţie din dotarea inspectoratului, modul de utilizare a acesteia pe timpul gestionării situaţiilor de urgenţă, precum şi sfaturi despre cum să prevină sau cum să se comporte într-o situaţie de urgenţă, fie că este vorba de inundaţie, cutremur, incendiu sau descoperirea muniţiei rămase neexplodate din timpul conflictelor armate. La finalul vizitei, elevii au primit din partea angajaţilor I.S.U. Botoşani pliante având ca temă prevenirea şi comportarea în situaţii de urgenţă.  

 Protecţia Civilă a luat naştere în anul 1933, odată cu semnarea Înaltului Decret Regal nr. 468, prin care se aproba „Regulamentul de Funcţionare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene”, fiind înfiinţate primele structuri cu atribuţii de apărare civilă din România. Structurile nou înfiinţate aveau ca scop limitarea efectelor “bombardamentelor aeriene asupra populaţiei şi resurselor teritoriului, fie asigurându-le protecţia directă, fie micşorând eficacitatea atacurilor”.   

 Numită şi „ARMA VIEŢII”, având ca deviză motto-ul ”CU VIAŢA MEA APĂR VIAŢA”, la cei 79 de ani de existenţă, protecţia civilă se prezintă ca o structură flexibilă, capabilă să asigure un climat de încredere şi siguranţă cetăţenilor, îndeplinind rolul profund umanitar pentru care a fost creată: apărarea populaţiei, a bunurilor materiale, a valorilor culturale şi a mediului ambiant în situaţii de război, calamităţi naturale şi catastrofe tehnologice.    

 Începând cu 15 decembrie 2004, când s-au înfiinţat inspectoratele pentru situaţii de urgenţă, prin unificarea şi reorganizarea grupurilor de pompieri cu inspectoratele de protecţie civilă, atribuţiile specifice acestei arme sunt îndeplinite de serviciile profesioniste pentru situaţii de urgenţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *