Tineri fruntaşi la drame pe şosele

accident baisaO analiza complexa a politistilor botosaneni arata ca tinerii au provocat cele mai multe accidente grave.

Abia porniti pe drumul so­feriei, zeci de tineri se cred adevarati „asi ai sose­le­lor” generand un val de tragedii. O analiza a Serviciului Politiei Rutiere (SPR) arata ca in 69 din cele 278 de accidente grave provocate de soferi in intervalul ianuarie 2007 – decembrie 2011, la volan s-au aflat tineri pana in 25 de ani. Numarul aproape ca se dubleaza daca limita de varsta creste pana la 35 de ani. Situatia i-a pus in alerta si pe reprezentantii SPR, care spun ca multi tineri conduc riscant.

Rutieristii botosaneni sustin ca situatia e cauzata in cea mai mare parte de faptul ca tinerii se aventureaza in tot felul de manevre. „Unii nu au si experienta necesara pentru a controla bolizii pe care ii conduc”, a spus Ionut Apostol, responsabil cu mass-media in cadrul SPR. In opinia politistilor, acesta este si efectul lejeritatii cu care se obtine permisul de conducere, in randul tinerilor existand o moda ca, imediat dupa implinirea varstei de 18 ani, sa urmeze scoala de soferi.

Permise inaugurate cu accidente

Intr-un accident de anul trecut, patru tineri din Botosani au ajuns la spital, in noaptea de 14 spre 15 mai, dupa ce s-au rostogolit cu masina intre Baisa si Hudum, pe drumul european E 58. Cercetarile au evidentiat ca accidentul s-a produs pe fondul vitezei excesive si al lipsei de indemanare, soferul, Petru S. de 18 ani, avand permis de doua luni.

Un alt accident grav s-a inregistrat in noaptea de 17 spre 18 august 2011. Atunci, fiul presedintelui Camerei de Comert Botosani gonea nebuneste pe Calea Nationala, iar in fata magazinului Aldi Livi autoturismul Honda Civic Type a zburat de pe sosea. Martorii au povestit ca, inainte de accident, masina condusa de tanarul de 22 de ani circula cu peste 200 de kilometri pe ora.

Faptul ca soferii tineri se claseaza pe primul loc in topul vinovatilor de accidente mortale pe soselele botosanene poate fi explicat prin nevoia acestora de afirmare, spun psihologii. Potrivit acestora, ti­nerii au impresia ca pot face orice, sen­zatia temperandu-se apoi odata cu trecerea anilor, cand se focalizeaza pe cariera sau intra in relatii stabile.

Peste 100 de morti pe sosele

In perioada ianuarie 2007-decembrie 2011, in judet au avut loc 550 accidente grave, soldate cu 171 de morti si 476 persoane ranite grav. In topul cauzelor s-au aflat viteza nelegala sau neadaptata, cu 134 accidente (24,3%) soldate cu 56 morti si 131 raniti grav si neglijenta pietonilor, cu 131 accidente (23,8%) cu 42 morti si 91 raniti grav. Neacordarea prioritatii pietonilor a dus la 48 de accidente (8,7 %) soldate cu patru morti (2,3%) si 44 raniti grav (9,2%), iar conducerea sub influenta alcoolului la 46 de accidente (8,3%) soldate cu 18 morti si 37 raniti grav.

Accidentele produse pe fondul vitezei s-au inregistrat in general pe drumurile nationale si judetene, pe sectoarele ce fac legatura dintre localitati.

Cele mai grave accidente provocate de tineri:

– 23 septembrie 2007: Patru tineri din Dorohoi care se intorceau de la discoteca si-au pierdut viata dupa ce o Dacie s-a izbit intr-un copac.

– 18 martie 2008: Un barbat din Varfu Campului a fost omorat de un tanar de 18 ani care abia isi luase permisul.

– 26 mai 2008: Un subofiter din armata si-a pierdut viata dupa ce autoturismul in care se afla s-a izbit de un copac pe marginea drumului Botosani-Dorohoi.

– 30 noiembrie 2008: Doi tineri si-au gasit sfarsitul dupa ce un BMW a intrat pe contrasens din cauza vitezei si a fost spulberat de un Audi Q7.

– 22 ianuarie 2009: Un tanar de 23 de ani din Botosani a murit dupa ce s-a izbit cu masina intr-un copac de pe marginea drumului european E 58.

– 16 spre 17 august 2009: Un tanar beat a lovit in plin cu masina doua grupuri de adolescenti care se intorceau de la o discoteca. Bilantul – trei morti si doi raniti grav.

– 2 octombrie 2010: o tanara care conducea un Opel a lovit un Ford, dupa care autoturismul s-a izbit de un copac; bilantul doi morti si trei raniti grav.

– 28 ianuarie 2010 – un tanar de 28 de ani care conducea un BMW X5 a lovit o femeie pe o trecere de pietoni, victima decedand la spital.

– 9 octombrie 2011: o tanara din Botosani s-a rasturnat cu masina intre Baisa si Hudum, din cauza vitezei.

Sursa Monitorul de Botosani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *