Înghesuială la laboratoarele de analize private, din cauză că spitalele nu au laboratoare acreditate

laborator judetean analize medicaleLaboratoarele de analize medicale private care sunt în contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) nu mai fac faţă situaţiei bolnavilor care doresc să îşi facă analize medicale gratuite. Şi asta pentru că unele spitale din judeţ nu au reuşit nici la această dată să îşi acrediteze laboratoarele, iar instituţia de asigurări de sănătate nu poate direcţiona banii de la laboratoarele de stat la cele private. Aşa se face că lunar sunt liste de aşteptare la analize pentru asiguraţi, la laboratoarele private. 

Până la această dată, susţine şefa CAS Botoşani, Rodica Huţuleac, au obţinut acreditare Spitalul Dorohoi, Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie Botoşani şi Spitalul de Copii. În contract cu casa mai sunt şase laboratoare private. Spitalul Judeţean, care este cel mai mare spital din judeţ, nu are încă acreditarea obţinută.

Reprezentanţii CAS spun că banii pentru analize ar putea fi mai mulţi dacă toate spitalele ar avea acreditare pentru laboratoare.

Problema e în primul rând la spitale. Dacă laboratoarele acestora ar fi acreditate, suma aproape s-ar dubla.  Nu ai cum să iei bani dintr-o parte şi să dai în alta. Fondul se epuizează repede, însă nu este mai puţin de anul trecut„, a spus Rodica Huţuleac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *