Şeful mafioţilor atacă poliţiştii

Ion Clamparu
Ion Clamparu, în arestul Poliţiei spaniole

Botosaneanul Ion Clamparu, acuzat ca a facut milioane de euro din traficarea a sute de femei, se declara o victima a anchetatorilor.

Ajuns in fata instantei spaniole, botosaneanul Ion Clamparu, considerat cel mai periculos interlop din Europa, a rupt tacerea. Dupa ce in prima zi a procesului a refuzat sa raspunda la intrebarile procurorilor, in pledoaria finala sustinuta in fata magistratilor iberici Clamparu a contraatacat si a lasat sa se inteleaga ca la mijloc ar fi vorba de o polita mai veche a anchetatorilor. „Declar in fata lui Dumnezeu si cu umilinta ca nu am fortat pe nimeni sa se prostitueze si nu am obligat pe nimeni sa faca avort„, au fost cuvintele lui Clamparu. Acesta a cerut o confruntare directa cu martorii din dosar pentru a-si dovedi nevinovatia, in conditiile in care unele dintre victimele sale au refuzat sa depuna marturie chiar si sub identitate protejata.

Avocatul cere achitarea lui Clamparu

La randul sau, avocatul lui Clamparu, Juan Carlos Orbañanos, a cerut instantei achitarea inculpatului intrucat in perioada 2002 – 2004 promovarea prostitutiei nu a fost incriminata, iar niciun martor nu a demonstrat ca botosaneanul ar fi fost cel care a exercitat violente sau ar fi determinat pe cineva la prostitutie. Mai mult, apararea a invocat nulitatea actelor de urmarire penala, subliniind „credibilitatea indoielnica” a celor care au depus marturie si ca cel putin doi dintre ofiterii care au participat la investigatii ar fi intretinut raporturi sexuale cu tinerele care au depus plangere.

Mai mult, avocatul a sustinut ca procurorii ar fi facut presiuni asupra presupuselor victime pentru ca acestea sa-l incrimineze in mod direct pe Clamparu. Cat priveste acuzatiile Andreei, tanara audiata sub identitate protejata, apararea a invocat ca aceasta ar fi avortat „in mod liber si voluntar” si ca ar fi venit de bunavoie in Spania, cu pasaport maghiar, dupa cum ea insasi ar fi declarat intr-o alta marturie data la politie. Avocatul a negat si veridicitatea informatiilor cu privire la alte presupuse victime ale lui Clamparu . Printre acestea s-ar fi numarat si o fata care ar fi fost legata de un copac in Palma de Mallorca si pe care ar fi ucis-o mai tarziu asmutind cainii asupra ei. „Exista un cadavru?”, a ripostat avocatul. Cat o priveste pe Pepa, cea de a doua victima audiata sub identitate protejata, apararea a catalogat declaratiile acesteia drept „fanteziste”, „nesustenabile”, si „un atac la bunul simt”. „Nimic nu este incriminator impotriva lui Clamparu„, a concluzionat apararea.

CASETA:

Peste 600 de femei exploatate pentru prostitutie

Botosanean de origine, Ion Clamparu, acum de 43 de ani, a fost inchis pentru prima data inainte de ’89 pentru omor. Potrivit anchetatorilor, dupa ce a iesit din detentie, a pus pe picioare cea mai mare grupare infractionala din tara. Plecat din tara, el si-a stabilit cartierul general in Madrid, si, dupa ce i-a eliminat pe rusi si albanezi, a monopolizat piata prostitutiei, exploatand in total peste 600 de femei. Victimele povestesc ca erau amagite cu locuri de munca in strainatate insa, ajunse la destinatie, erau batute si obligate sa se prostitueze, cele care refuzau fiind violate, torturate si amenintate cu moartea. Cu toate acestea, prima condamnare definitiva pe numele lui Clamparu dateaza din februarie 2011, cand Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a condamnat la 13 ani de detentie pentru trafic de persoane.

Poreclit „Nasul”, „Cap de porc” sau „Ioan de la Madrid”, Clamparu ar fi cautat, potrivit presei spaniole, si de autoritatile italiene dupa ce intre anii 2000 si 2002 ar fi coordonat transportul a 27 de kilograme de cocaina din Spania spre Italia. Dat in urmarire internationala si cautat timp de opt ani prin Interpol, figurand pe lista celor mai cautati 26 de infractori din lume, Clamparu a fost capturat anul trecut, in Spania, dupa ce si-a negociat predarea prin intermediul unui avocat.

Sursa: Monitorul de Botosani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *