Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Botoşani: În România nu a apărut încă drogul numit „crocodil”

drog consumAvând în vedere relatările mass-media din ultimele zile cu privire la apariţia în România a consumului drogului cunoscut sub denumirea de „crocodil”, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Botoşani precizează că în ţara noastră nu au fost înregistrate cazuri confirmate nici toxicologic, nici criminalistic.

Substanţa activă a acestui drog – dezomorfina – a fost sintetizată pentru prima dată în anul 1932, în Statele Unite ale Americii, în vederea utilizării medicale. În urma studiilor realizate, a reieşit faptul că această substanţă are un efect analgezic, de 8 – 10 ori mai puternic decât al morfinei şi cu o toxicitate de 3 ori mai mare decât a acesteia, cu efecte nocive asupra sănătăţii umane.

Ca urmare a acestor studii, dezomorfina a fost supusă controlului internaţional, fiind clasificată ca substanţă stupefiantă, fără uz medical. În legislaţia din România substanţa face parte din Tabelul nr. 1 din Legea nr. 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope. Consumul acestui tip de drog a fost semnalat pentru prima oară în Rusia şi existăsuspiciunea că se utilizează şi în Germania, fapt însă neconfirmat până în prezent.

Întrucât dezomorfina poate fi sintetizată din codeină, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Botoşani face un apel direct către unităţile farmaceutice de pe raza judeţului Botoşani privind respectarea întocmai a circuitului legal al acestei substanţe.

De asemenea, consumatorii de droguri sunt sfătuiţi să se adreseze pentru urgenţe sau alte tipuri de asistenţă medicală, psihologică şi socială, doar instituţiilor autorizate. Agenţia Naţională Antidrog promovează, prin specialişti, aceste tipuri de servicii integrate, în cadrul centrelor de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog teritoriale şi a centrelor de asistenţă integrată în adicţii.

Pentru detalii suplimentare privind prevenirea consumului de droguri şi asistenţaintegrată a consumatorilor de droguri, cei interesaţi se pot adresa Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Botoşani, pot accesa site-ul instituţiei –www.ana.gov.ro – sau suna la Tel – Verde: 0800 8 700 700, între orele 08.00 – 16.00.

Totodată, Agenţia Naţională Antidrog şi toate instituţiile statului cu atribuţii în domeniul antidrog sunt pregătite în acest moment să monitorizeze şi să combată eventuala apariţie a acestui drog în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *