Inchisoare pentru crima cu HIV

Sentinta definitiva in cazul botosaneanului care si-a ucis sotia infectand-o voluntar cu virusul HIV. In urma recursului formulat la Curtea de Apel, magistratii suceveni au mentinut pedeapsa principala, dar au inlaturat sporul de un an stabilit de Judecatoria Botosani pentru concurs de infractiuni. Gasit vinovat pentru contaminare venerica si transmiterea sindromului imunodeficitar dobandit, amenintari, distrugere si violare de domiciliu, Valentin H. va trebui sa execute 14 ani de detentie si nu 15 cum stabilisera initial judecatorii botosaneni. Totodata, barbatul va trebui sa plateasca daune morale si civile in valoare de 12.700 de lei fata de parintii fostei sotii si copil, dar si o prestatie lunara fata de copil in suma de 600 de lei incepand cu 1 februarie 2011 si pana la majorat.

Magistratii suceveni au dispus incetarea procesului penal impotriva lui Valentin H. pentru amenintare, in cazul plangerii formulata de tatal socru, pe motiv ca sesizarea a fost tardiva. Sentinta vine dupa un an de procese, timp in care Valentin H. s-a aflat in arest preventiv, dar perioada in care s-a aflat dupa gratii ii va fi scazuta din pedeapsa de executat.

Caz folosit pentru un proiect de lege

In vara lui 2009, Valentin H. de 39 de ani a cunoscut-o pe H.I.E. cu care a inceput o relatie, ascunzandu-i faptul ca a fost declarat seropozitiv. In urma relatiei, botosaneanca a nascut o fetita, iar pe 1 septembrie 2010 a decedat intr-un spital din Iasi, cauza mortii fiind SIDA. Cazul a ajuns in atentia procurorilor de la Parchetul de pe langa Tribunalul Botosani, iar ancheta a scos la iveala ca tanara a aflat de afectiunea barbatului abia in mai 2010, dupa ce a nascut.

Considerat o premiera nationala, cazul a atras si atentia a doi senatori, Iulian Urban si Ion Ruset, care au initiat un proiect de amendare a Codului Penal.

Sursa Monitorul de Botosani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *