Ger cumplit la graniţa de est a ţării. Vezi cum rezistă poliţiştii de frontieră la -25 de grade Celsius

politisti de frontiera in ger
Foto: Adevarul

„La -25 de grade nu mai poţi respira şi te mişti ca robotul”, spun poliţiştii de frontieră care păzesc zi şi noapte graniţa de est a ţării. 80 grăniceri din Botoşani patrulează zilele acestea frontiera cu Basarabia. Jumătate sunt femei. 

Laurenţia Raevchi este una dintre ele. Este a şaptea iarnă pe care o prinde pe malul Prutului la Româneşti. Acum -25 de grade i se par deja suportabile. „Am patrulat şi la -37 de grade. Nu te menajează nimeni chiar dacă eşti femeie. Asta este meseria. Trebuie să rezişti”, a spus femeia care nu mai ţine şirul bolilor dobândite în ultimii ani de frig traşi pe malul Prutului.

  

Să baţi pasul zi şi noapte pe frontieră pe un ger cumplit nu este deloc uşor oricât te-ai fi obişnuit cu temperaturile extrem de mici. „ La -25 de grade nu mai poţi respira, nu îşi mai simţi mîinile şi picioarele şi te mişti ca un robot”,a spus Minodora Răcnea, purtător de cuvânt IJPF Botoşani care a lucrat ani buni la Sectorului Poliţiei de Frontieră Româneşti.

În situaţia lor sunt alţi 80 de poliţişti de frontieră din Botoşani care , pentru o leafă de nici 2000 de lei, suportă zilnic gerul năprasnic ca să păzească graniţa de est a ţării. Nimeni nu se plânge, toţi strîng din dinţi şi aşteaptă să iasă din tură. „ Acum este încă bine. Au fost şi ierni mult mai tăioase cînd vedeai în bodrul maşinii -37,-38 de grade şi nu îţi venea să crezi ce vezi”, a spus Cezar Dănilă, poliţist de frontieră SPR Româneşti.

Mişcarea este cea care îi ţine în viaţă. „ Dacă nu ne-am mişca mult am îngheţat. Sunt situaţii în care se poate ajunge la hipotermie. La două ore, ne schimbăm turele ca să ne putem încălzi. Mai bem un ceai fierbinte, ne îmbrăcăm foarte gros şi încercăm să supravieţuim. Nu este o meserie uşoară”, a spus Cătălin Radu, poliţist de frontieră Româneşti. 

Nu doar gerul este pericolul căruia trebuie să îi facă faţă poliţiştii de frontieră.  Animalele sălbatice care vine pe podurile de gheaţă formate peste Prut în căutare de hrană sutn o ameninţare reală.„ Vin şacali şi mistreţi. Îi vezi prin păduri noaptea şi înlemneşti. Acum ne-am învăţat cu ei”,a mai spus Cezar Dănilă. 

Recordul negativ de temperatură pe malul Prutului a fost noaptea trecută de -25 de grade. În zori erau -18 grade iar meteorologii anunţă ger cumplit până vineri.

Sursa: Adevărul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *