Taxa de solidaritate pentru fraudele de la Bancorex, inclusă în preţul carburanţilor

benzinarieRomânii plătesc în costul carburanţilor o taxă cel puţin ciudată. Este vorba de taxa de solidaritate de un cent/litru pentru acoperirea prejudiciului creat în urma falimentului fostei bănci de comerţ exterior, Bancorex, care a fost prelută, între timp de Banca Comercială Română.

Pe lângă taxa de solidaritate, de 10 euro/tonă, statul român încasează 467 de euro/tona de carburanţi sub formă de acciză, dar şi o taxă de drum de 125 euro/tonă (şi în acest caz intervine dubla impunere, ţinând cont că şoferii sunt obligaţi să cumpere rovignetă tot ca taxă de utilizare a drumurilor). Astfel, la o tonă de benzină, statul percepe 835,28 euro, iar producătorul încasează 370 de euro.

Directorul fabricii de confecţii Rapsodia Conf, Mihai Tincu, a prezentat, vineri, la dezbaterea cu tema „Rolul patronatelor în dezvoltarea economică durabilă a judeţului Botoşani”, componenţa preţului carburanţilor, menifestându-şi nemulţumirea faţă de includerea în rândul taxelor percepute de autorităţi a taxei de solidaritate.

„Eu nu mă simt solidar cu cei care au furat de la Bancorex”, a afirmat Tincu.

Potrivit acestuia, de la cele circa 50.000 de maşini din judeţul Botoşani, care consumă în medie circa zece litri/zi, se încasează circa 2 milioane de euro/an, bani cu care s-ar fi putut construi drumurile Botoşani- Suceava şi Botoşani- Târgu Frumos.


4 thoughts on “Taxa de solidaritate pentru fraudele de la Bancorex, inclusă în preţul carburanţilor

  1. Ne-a intrebat vreodata cineva ce vrem?Ii intereseaza doar votul-si atunci conteaza doar cine numara,nu ce vrea lumea!La ce grad de perfectiune e sistemul de furt,pot sa numeasca taxele cum vor ei… oricum ne iau si tabla de pe casa!Sunt convinsa ca si locurile de veci tot noi li le platim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*