Alarmant! Şcoli desfiinţate şi zeci de disponibilizări în învăţământ, în anul şcolar viitor

elevi in clasa IMai multe unităţi de învăţământ vor fi desfiinţate, din anul şcolar 2012-2013, din cauza scăderii drastice a populaţiei şcolare. Cinci grădiniţe cu program normal şi alte şcoli cu clasele I-IV vor fi desfiinţate în anul şcolar viitor. De asemenea, pe lista şcolilor ce vor fi desfiinţate figurează şi unităţi gimnaziale. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, alte câteva şcoli cu clasele I-VIII vor fi transformate în şcoli cu clasele I-IV.

Desfiinţarea şcolilor va conduce la zeci de restrângeri de actovitate. Dacă în anul şcolar trecut au fost desfiinţate peste 60 de posturi, în acest an se aşteaptă ca numărul să crească semnificativ, iar cei care vor avea mai mult de suferit vor fi învăţătorii. Previziunile sunt şi mai sumbre în următorii trei ani.

Se constată o scădere drastică a populaţiei şcolare. Am calculat că în următorii doi-trei ani, populaţia şcolară va scădea cu peste un sfert, între 25 şi 30%. Aceasta înseamnă automat noi disponibilizări în învăţământ pe care nu ni le-am dori, dar vor fi naturale. Nu mai vine Ministerul Educaţiei sau Inspectoratul Şcolar să decidă restrângeri de activitate, ci ele vor veni de la sine, din lipsa populaţiei şcolare„, a spus Daniel Botezatu, inspector general adjunct al IŞJ.

Potrivit statisticilor IŞJ, dacă la această dată sunt 2728 de copii în clasa pregătitoare şi 4300 de copii în clasa I, peste trei ani vor fi doar 3042 de copii în clasa I.

Iată şcolile care se vor desfiinţa în anul şcolar 2012-2013:

Grădiniţe:

-Grădiniţa 2 Socrujeni

-Grădiniţa 3 Păltiniş

-Grădiniţa 2 Miorcani

-Grădiniţa 2 Dracşani

-Grădiniţa Propenii Mari

Şcolile cu clasele I-IV

Şcoala Viţcani

-Şcoala Corjăuţi-Hilişeu

-Şcoala nr.2 Hlipiceni

-Şcoala Mitoc-Leorda

-Şcoala Stolniceni-Răuseni

-Şcoala Cotârgaci- Roma

-Şcoala Mănăstireni

-Şcoala Burla

-Şcoala Soroceni

-Şcoala Pădureni-Şendriceni

-Şcoala Avram Iancu-Coţuşca

Şcoli cu clasele I-VIII

-Şcoala 4 Botoşani

-Şcoala nr.2 Darabani

-Şcoala nr.2 Vorniceni

Unităţi de învăţământ transformate

Şcoala I-VIII Lişmăniţa se transformă în Şcoala I-IV Lişmăniţa

-Şcoala I-VIII Stânceşti se transformă în Şcoala I-IV Stânceşti

-Şcoala I-VIII Ionăşeni se transformă în Şcoala I-IV Ionăşeni-Vf. Câmpului

Două foste SAM (Şcoli de Arte şi Meserii) vor deveni licee tehnologice. Acestea sunt SAM Todireni şi SAM Plopenii Mari. De asemenea, 132 de grădiniţe cu program normal vor nivele în cadrul şcolilor gimnaziale şi îşi vor pierde personalitatea juridica. Şcoala de Arte şi Meserii de la Smârdan va deveni Şcoala profesională Smârdan. Actualele grupuri şcolare vor deveni licee tehnologice.

Planul de şcolarizare pe 2012-2013 a fost trimis spre avizare la Ministerul Educaţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *