Consilierii judeţeni ar putea să rediscute fondurile alocate la primării şi drumuri

sedinta extraordinara CJ ianuarie 2012Consilierii judeţeni din Botoşani se vor reuni, foarte probabil, într-o nouă şedinţă extraordinară a Consiliului Judeţean (CJ) pentru a reanaliza sumele defalcate din venituri ale statului care au fost repartizate către primării, Consiliul Judeţean şi către Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri. Preşedintele CJ va fi nevoit să reconvoace CJ în situaţia aproape certă în care primarul municipiului, Cătălin Flutur, va contesta hotărârea adoptată luni.

Potrivit Legii contenciosului adminisrattiv, autoritatea judeţeană este obligată să reanalizeze hotărârea, înainte ca acţiunea să ajungă la instanţă. Practic, CJ va recurge la procedura prealabilă cerută de lege, care ar putea soluţiona, înainte de Tribunal, conflictul dintre primării sau dintre partidele politice din CJ.

Inainte de a se adresa instantei de contencios administrativ competente, persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau sau intr-un interes legitim, printr-un act administrativ unilateral, trebuie sa solicite autoritatii publice emitente, in termen de 30 de zile de la data comunicarii actului, revocarea, in tot sau in parte, a acestuia„, prevede Legea 554/ 2004 privind contenciosul administrativ.

Practic, imediat după ce primarul depune contestaţia şi aceasta este înregistrată la CJ, preşedintele este obligat să convoace din nou consilierii judeţeni în şedinţă extraordinară.

Această soluţie este cea mai viabilă, în condiţiile în care o acţiune a prefectului Cristian Roman de atacare a hotărârii CJ ar conduce la blocarea bugetelor CJ şi a tuturor municipiilor, oraşelor şi comunelor din judeţ. Asta înseamnă că, fără sumele de echilibrare, nicio primărie nu va putea să îşi aprobe bugetul propriu şi, practic, nu va putea face plăţi.

Procedura prealabilă la care va apela primarul Cătălin Flutur va urmări reaşezarea sumelor alocate atât fiecărei unităţi teritorial-administrative, cât şi Consiliului Judeţean, dar mai ales Direcţiei Judeţene de Drumuri şi Poduri. Măsura este necesară după ce consilierii Uniunii Social Liberale au împărţit, luni, banii proveniţi din sume defalcate din TVA sau impozit pe venit doar către primarii PSD şi PNL, lăsând practic fără bani primarii PDL, CJ şi DJDP.

Aleşii USL au împărţit fondurile alocate în acest an din cote defalcate din TVA şi impozit pe venit către primăriile USL, generând o situaţie gravă, aceea ca municipiului Botoşani să îi fie acordate fonduri de două ori mai puţin decât, spre exemplu, comunei Mihai Eminescu sau comunei Coşula.

Vezi sumele acordate primăriilor din judeţ

Practic, cei 19 consilieri USL au respins propunerea de buget a preşedintelui Consiliului Judeţean, Mihai Ţâbuleac, şi au votat propriul amendament la hotărârea privind repartizarea sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pe unităţi teritorial-administrative.

Astfel, s-a ajuns în situaţia în care municipiului Botoşani i-au fost alocate din cota de 20% din sume defalcate din TVA doar 258.000 de lei, faţă de 1.803.000 propuşi iniţial, în timp ce municipiului Dorohoi i-au fost alocate 1.259.000 lei (faţă de 535.000 iniţial), iar oraşului Săveni 869.000 de lei (faţă de 181.000 iniţial). Comuna Coşula a primit 588.000 de lei (faţă de 106.000 iniţial), iar Mihai Eminescu 510.000 de lei (faţă de 309.000 iniţial).

Hotărâre iresponsabilă a consilierilor judeţeni ai USL: Ei au tăiat banii de drumuri şi de investiţii ai CJ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *