Liderii celor două sindicate din învăţământ se întorc la catedră

Liviu Axinte si Maria Tiprigan
Liviu Axinte si Maria Tiprigan

Potrivit unui ordin al ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, publicat pe 29 decembrie 2011, privind asigurarea  exercitării dreptului liderilor sindicali din sistemul de învăţământ, acestora li se încetează dregrevarea de post sau normă didactică. Măsura se aplică de luna aceasta, spun reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean, drept pentru care cei doi lideri de sindicat, respectiv Liviu Axinte, preşedintele Ligii Sindicatelor din Învăţământ şi Maria Ţiprigan, liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar, vor trebui să se întoarcă la catedră. Liviu Axinte este profesor de economie la Colegiul Economic, însă Maria Ţiprigan va intra cel mai probabil la pensie şi va activa până în noiembrie ca lider de sindicat.

În concluzie, liderii de sindicat nu mai au degrevarea totală, astfel încât în zilele următoare, prin discuţiile pe care le vom avea, vom stabili exact în cazul celor doi lideri sindicali, precum şi vicepreşedinţii care aveau o parte de normă degrevată, în ce condiţii şi când se vor întoarce la catedră„, a spus Ada Macovei,  inspector general al IŞJ.

Liviu Axinte a declarat că ordinul respectiv nu a fost publicat încă în Monitorul Oficial, drept pentru care nu se poate vorbi încă de aplicarea acestuia. El a spus că va decide dacă se întoarce la catedră şi în urma unei consultări cu liderii federaţiei.

Practic, prin ordinul ministerului s-a anulat degrevarea, nu şi rezervarea. Deci, se face rezervarea catedrei pe perioada cât liderul de sindicat îndeplineşte mandat de conducere în structurile sindicale, plata urmând să se facă de federaţiile sindicale respective. În cazul liderilor de şcoli, acest ordin nu se aplică, pentru că ei nu aveau degrevare, nici rezervare„, a spus Axinte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *