Primăria Botoşani se împrumută cu 20 milioane lei pentru cofinanţarea investiţiilor europene

sedinta Consiliul Local Botosani, octombrie 2011Consilierii locali au aprobat, miercuri, o hotărâre privind iniţierea procedurilor contractării unei finanţări rambursabile interne în valoare de 20 milioane lei pentru cofinanţarea unor obiective de investiţii de interes local. Printre obiectivele de investiţii care vor fi finanţate din creditul bancar intern se numără parcul de agrement Cornişa, reabilitarea sistemului de termoficare, însă o parte din bani va fi folosită şi la reabilitarea şi modernizarea unor străzi urbane din municipiul Botoşani. Gradul de îndatorare al municipalităţii este de 12,68%, calculat la nivelul lunii noiembrie 2011, iar prin contractarea împrumutului de 20 milioane lei nivelul gradului de îndatorare se estimează a fi de circa 19-20%, sub nivelul maxim de 30% prevăzut de legislaţia în vigoare. În 2009, Consiliul Local a aprobat contractarea unui împrumut în valoare de 40 milioane lei, însă au fost accesate doar 30 milioane lei.

Consilierul local Ovidiu Portariuc, aflat la prima sa intervenţie în cadrul Consiliului Local, a declarat că nu se impune luarea acestui împrumut bancar, în cazul în care o parte din bani vor merge către Parcul Cornişa, pentru că nu se ştie dacă investiţia respectivă va aduce bani pentru municipalitate.

Părerea mea este că ţinând cont de realitatea economică actuală şi de gradul de îndatorare a Primăriei, eu nu spun că nu ar fi necesară o astfel de investiţie, dar nu ştiu dacă în momentul de faţă dacă investiţia în parcul de agrement sau în categoriile care nu ştim ce venituri pot genera, în ce măsură este sustenabilă…Investiţia de la Cornişa nu mi se pare sustenabilă în momentul de faţă şi aici argumentele mele sunt legate de gradul de realizare a veniturilor, şi anume scăderea veniturilor din cota impozitelor pe venit„, a precizat Portariuc.

În replică, viceprimarul Cătălin Alexa i-a răspuns consilierului local: „Sunteţi nou în Consiliul Local şi în domeniul administraţiei şi nu prea sunteţi la curent cu dorinţele botoşănenilor. Am să vă invit să mergeţi să vedeţi bazinele de la Suceava şi Gura Humorului cam care este gradul de umplere şi câte maşini de Botoşani sunt văzute la aceste bazine”, a adăugat Alexa.

Chiar dacă consilierii locali ai PSD nu au votat această hotărâre, ea a trecut şi urmează să fie organizată o licitaţie pentru desemnarea băncii de la care se va lua împrumutul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *