Festivalul Filmului European, la Cinema Unirea. Filme europene pe alese până pe 25 mai

Al treilea an al ediției Botoșani a Festivalului Filmului European (FFE) aduce la Cinema Unirea nu mai puțin de 10 filme! Un weekend întreg de provocări, comedii, drame, animații de o estetică desăvășită, personaje faimoase ale Parisului în perioada La belle Epoque, animale antropomorfizate și artefacte vechi de sute ani care își descoperă vocea interioară, uscătoare de păr care declanșează întâmplări de necrezut și alte miracole. Pe scurt, un univers întreg de reflecție, emoție și dialog pe teme propuse de bogata cinematografie europeană. De joi până duminică cinefilii vor avea acces gratuit la cele 10 spectacole programate.

Evenimentul începe joi, pe 22 mai, cu lungmetrajul lui Leonardo van Dijl – Julie nu vorbește / Julie Keeps Quiet / Julie zwijgt – unul dintre cele cinci filme nominalizate la Premiul Publicului LUX ediția 2025 (Premiul Publicului LUX este decernat în fiecare an de Parlamentul European și de European Film Academy, în parteneriat cu Comisia Europeană și cu Europa Cinemas).

Festivalul Filmului European, organizat la Botoșani de Institutul Cultural Român împreună cu Primăria Municipiului Botoșani, Teatrul Mihai Eminescu și Cinema Unirea, se află în acest an la cea de a 29-a ediție. A fost inițiat de Comisia Europeană și a început prin a oferi proiecții doar în București, Timișoara și Iași. Încet-încet, Festivalul și-a lărgit aria geografică, propunându-și să ajungă în cât mai multe orașe în care publicul își manifestă interesul pentru film european. De altfel, în 2025 consemnăm un record în privința numărului de orașe în care FFE este prezent: zece! Proiecțiile au început pe 8 mai în București și continuă până la 1 iunie în Botoșani, Brașov, Chitila, Deva, Iași, Sf Gheorghe, Târgu Jiu, Târgu Mureș și Timișoara.

Actuala ediție a beneficiat de experiența și inspirația criticului de film Cătălin Olaru, directorul artistic al Festivalului, care a curatoriat selecția din acest an. FFE este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România, EUNIC România și UCIN – Uniunea Cineaștilor din România, în parteneriat cu Biroul Parlamentului European în România, ambasadele, centrele și institutele culturale europene.

„Cele zece filme proiectate la Botoșani sunt drame, comedii, satire, documentare, biografii și animații, filme selectate în competițiile celor mai importante festivaluri din lume, filme care dezbat atât probleme comune fiecăruia dintre noi, cât și probleme pe care nici măcar nu ni le putem imagina. Ceea ce afirmă această varietate este că, în Europa și peste tot în lume, „cultura unește”. Acesta este mesajul pe care Festivalul nostru îl aduce în acest an în cele 10 orașe din România în care poposește, și mă bucur nespus că Botoșani a decis să continue, pentru al treilea an consecutiv, să facă parte din familia orașelor-gazdă ale Festivalului Filmului European”, a spus Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român.

Continuăm tradiția de a avea un ambasador onorific al Festivalului, anul acesta rolul revenindu-i cineastei Ioana Mischie, artistă inovatoare, care avansează noile tehnologii în cinematografie și storytelling și ale cărei proiecte transmedia îmbină film, realitate virtuală și media interactivă. Cea mai recentă creație a sa, Human Violins: Prelude, a fost selectată în cadrul Festivalului de Film de la Cannes, secțiunea oficială „Cannes Immersive”, anul trecut, fiind considerată printre cele mai bune opt experiențe VR din întreaga lume. Ioana Mischie a realizat clipul de promovare al FFE 2025, „Rectangular Sun”, inspirat de tema ediției și de spiritul vizionar al cinematografiei contemporane europene.

„Am conceput un film-manifest („Rectangular Sun”) care să portretizeze esența universală, holistică, transformatoare a cinematografiei, nu forma adesea locală. Cinema-ul este un soare dreptunghiular care trezește imaginația colectivă. Lumina emanată de ecranul-poem nu este o formă de escapism, ci o formă de regăsire. Fiecare dintre noi poartă un cinema interior. Un festival cinematografic declanșează un nou anotimp creativ care ne face mintea, trupul, spiritul să renască. Într-o lume profund polarizată, cinema-ul unește, inspiră și propagă lumină interioară.” a declarat Ioana Mischie, realizatoarea spotului ediției 29.FFE. Spotul poate fi vizionat pe: www.ffe.ro.

Ediția 2025 a FFE a început pe 8 mai în București și, în afară de Botoșani, este prezent cu proiecții în Brașov, Timișoara, Sf. Gheorghe, Deva, Iași, Chitila, Târgu Jiu și Târgu Mureș. De altfel, actuala ediție stabilește un record în privința numărului de orașe în care FFE este prezent: zece!

 

Urmareste-ne pe Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *